Doktorların yapmaktan korktuğu ameliyat

Doktorların yapmaktan korktuğu ameliyat
Doktorların yapmaktan korktuğu ameliyat
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde bilhassa doğumsal patolojilerle uğraşan çocuk cerrahisi ve çocuk bevliye uzmanlarının sorunları bitmiyor. türk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine kadar, üniversitelerde konjenital (doğumsal) patolojilerden özel ameliyat farkı alınması mevzuata uygun değil. Fakat bu branştaki hastaların yarısından fazlası doğumsal anomalili. Hekimin bunda suçu olmamasına rağmen bu branşta ödev yapan uzmanlar suçluymuş gibi davranılıyor ve bu tür ameliyatların yapılabilmesi için özendirici ortam bulunmuyor.

Bu grup ameliyatların büyük bölümü çok özellikli ve riskli olmakla birlikte sorunlar ameliyatla da bitmiyor ve hastaların yıllardan beri peşine düşüp takip edilmeleri gerekiyor. başkaca son dönemde hekimlerin hastalarına karşın herhangi bir girişim kararı alırken, hekime zorlama olayları ve hukuki güvence eksikliklerinin oluşturduğu derin kaygılardan da büyük rahatsızlık duydukları belirtiliyor. Bu şart işlerini bağlılıkla yapan hekimlerin bu alandaki tehlikeli hastaları ameliyat etmekten çekinmelerine ve mesleklerini özgürce yapabilmelerine engel oluyor. Bu sebeple mağdur olan hastalar ise konunun bir diğer boyutunu oluşturuyor. Etkili caydırıcı hitabe ve önlemler alınmaz ise yakın gelecekte kimsenin acısını dindirecek hekim bulunamayacağı düşünülüyor.

YENİ DÜZENLEMELERE GEREKLILIK VAR

Pediatrik Üroloji Derneği Idare Heyeti Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, “Bazı ciddi özellikli ameliyatlar her çocuk cerrahı veya çocuk ürolojisi uzmanı göre yapılamaz. Bunun için alaka ve deneyimi bu ameliyatlar üstünde olan doktorlar ve donanımlı hastaneler gerekir. SGK ödemeleri ise hastalıkların özellik ve riskleriyle kıyaslanmayacak kadar düşük. Devlet ve Sağlık Durumu Bakanlığı Üniversiteleri ile Eğitim Araştırma Hastanelerinde bu hastalıklar ve ameliyatlar kaliteli sıhhat hizmeti dahilinde değerlendirilmeyip, özel hastane ve vakıf üniversitelerinde de ayrım alınamayınca hastaneler bu fazla tehlikeli ameliyatları zararına (ya da düşük hak edişle) yapıyor veya koşullar nedeniyle yapmaktan korkuyor. Bizler bu hastalıkların SUT (Sıhhat Uygulama Tebliği) ödemelerinin çok önemli şekilde revize edilerek nitelikli sağlık hizmeti kapsamına alınmasını, bu tedavileri yapan hekimlerin döner sermayesini bu kapsamda almalarını ve özel hastanelerde özel afiyet sigortalarının bu ameliyatlara provizyon vermesi ile ilgili düzenlemeler yapılmasını istiyoruz” diyor. Ciddi doğumsal anomaliler konusunda ve bu ameliyatlarda komplikasyon veya sorun çıktığında hekime hukuki koruma/teminat konusunda yeni düzenlemeler ve tatminkar iyileştirmelerin yapılamaması halinde hastaların artan bir şekilde daha artı mağdur olup Sıhhat Bakanlığı ya da SGK ’ya daha ağır maliyet yüklediklerine dikkat çekiliyor. Bunun sonucunda SGK, hem tecrübeli bir cerrahın ve donanımlı bir merkezi tek seansta çözebileceği bir takım ciddi anomaliler için 3-4 defa ameliyat ve yatış ücreti ödemek zorunda kalıyor ayrıca de hasta çocuğun mağduriyeti giderilememiş ve istenen netice alınamamış oluyor. Afiyet Bakanlığı bu konuda bir çalışma başlatmış olmasına rağmen gerek Bakanlığın gerekse SGK ’nın bu sorunları çözme sürecini hızlandırmaları bekleniyor.

EK ÜCRETLENDİRME ŞART

Dikkate alınması gereken bir öteki konunun da çocukların cerrahi işlemlerinde kullanılan malzemelerin pahalılığı olduğu belirtiliyor. Çocukların ameliyat öncesi ve sonrası bakımları öteki çoğu ameliyata ve yetişkin hastaya göre fazla daha yüksek maliyetli oluyor. böylece, SUT ’ta çocuğa karşın uygulamaların asgari yüzde 50 ilave ücretlendirmeye alt olması gerektiğine uyarı çekiliyor. Yenidoğan ve bebek (infant) vücut yapısı, fizyoloji, cerrahi travmaya cevap ve teknik cerrahi gibi başlıklar sıradan çocuklara tarafından çok daha fazla özellik taşıyıp daha fazla tecrübe gerektirdiği için tekrar SUT ’ta yeni doğan ve bebeklere (infant) yönelik en düşük yüzde 100 ilave ücretlendirme istek ediliyor.

ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI DA KARŞILAMIYOR

Konjenital (doğumsal) anomaliler özel sıhhat sigortaları kadar da karşılanmadığı için keza hasta çocuklar hem de aileleri önemli şekilde mağdur oluyor ve aileler bu riskli tedaviyi özel sigortaları olsa bile koskocoman farklar ödeyerek yaptırmak zorunda kalıyorlar. Somut gücü olmayan ailelerin çocukları ise daha eksik donanımlı ve daha düşük maliyetli sağlık kuruluşlarında ameliyat olup beğenilmeyen sonuçlarla karşılaşabiliyorlar. Komplikasyon ve ek ameliyat oranının önemli şekilde artması da bundan kaynaklanıyor.

BAZI MANÂLI DOĞUMSAL ANOMALİLER

Ekstrofi vezika Epispadias kompleksi, cinsel gelişim sorunları, nöropatik (felçli) mesaneler, kloakal anomaliler