Çocuğunuzu enfeksiyondan korumak için bunlara dikkat!

Çocuğunuzu enfeksiyondan korumak için bunlara dikkat!
Çocuğunuzu enfeksiyondan korumak için bunlara dikkat!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okula dışarı giden çocuklar gitmeyenlere göre daha sık solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor. Bilhassa okula başlanan birincil sene daha fazla yaşanan enfeksiyonlar zamanla bağışıklık sisteminin gelişmesiyle azalmaya başlıyor. Kreşe giden bir çocuk nerdeyse ayın 10 gününü hasta olarak geçirebiliyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü ’nden Prof. Dr. Ahmet Soysal çocukları enfeksiyon hastalıklarından korumanın yolları hakkında veri verdi.

ÇOCUĞUNUZA EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIN

Anaokulu ve okul ortamında mikroplar damlacık, hava yolu, bağlantı ya da oral yolla bulaşmaktadır. Okul ortamında hasta çocukla direk temas, hasta olan bir çocuğun hapşırması- öksürmesi ile mikropların havaya salınması veya ortamda, gıdalarda yer alan mikropların eller vasıtasıyla vücuda girmesi sonucu enfeksiyon hastalıkları çabuk yayılabilmektedir.
Enfeksiyonların bulaşmasını önlenmede en kayda değer noktalardan biri el temizliğidir. Anne babaların çocuklarına el yıkama alışkanlığını kazandırmaları gerekmektedir. Bu yüzden;

• Okula girmeden önce ve çıkarken
• Yemekten önce ve sonradan,
• Ilaç veya şurup içmeden önce ve sonradan
• Ortak su ile yapılan aktivitelerden önce ve sonradan
• Tuvaletten sonra
• Ceset sıvıları ile temas sonrası (kan, mukus, kusmuk, balgam)
• Hayvanlar ile bağlantı sonrası, hayvan kümesleri veya kafesleri ile temas sonrası
• Oyun parkında ya da alanında oynadıktan daha sonra
• Çöp veya çöp kutuları ile temas sonrasında eller su ve sabunla yıkanmalıdır.

ÇOCUĞUNUZUN ELLERİNİ ISLAK MENDİLLE TEMİZLEMEYİN

Kreş ve okullarda kapı kolları, tuvalet lavaboları, yazı tahtaları, yemek yemek masaları, lavabolar, bilgisayar klavyeleri gibi sık bağlantı edilen yüzeyler mikrop kaynağı olabilmektedir. Bu yüzden anne babaların çocuklarına el yıkama alışkanlığı edindirmeleri enfeksiyonlardan korunmak için en önemli basamaktır.

Islak mendille ellerin silinmesi el hijyeni sağlamaz hatta mikrobun bir elden öteki ele bulaşmasına bile niçin olabilmektedir. Islak paçavra yalnızca kirlerin temizlenmesinde kullanılmalı, sonrasında eller su ve sabun ile yıkanmalıdır.

ÇOCUĞUNUZU BU ÖNLEMLERLE ENFEKSİYONDAN KORUYUN

Çocuğunuza el yıkama alışkanlığı edindirin. Çocuklara hapşırma veya öksürme sırasında ağızlarını kolları ile kapatmaları öğretilmelidir.Böylece damlacık yolu ile mikropların bulaşmaları önlenebilir Çocuklara uyumlu diş fırçalama alışkanlığını kazandırılmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmelerine uyarı edilmelidir. Çocukların çalışma yapmaları sağlanmalı, bunun için sevdikleri bir spor faaliyetine düzenli olarak devam ettirilmelidir. Düzenli olarak uyumaları sağlanmalıdır. Çocukların aşılarının tam olması sağlanmalı, takvim grip aşılarının yapılmasına dikkat edilmelidir. Anne ve babalar ev içinde ve balkonda sigara içmemelidir. Hatta anne ve babaların hiç tütün alışkanlığı olmamalıdır. Ev ortamının yerinde sıcaklık ve nem oranında olması sağlanmalı ve konut uyumlu olarak havalandırılmalıdır.

OKULDA KARŞILAŞABİLECEĞİ ENFEKSİYONLARDAN KORUNMAYI ÖĞRETİN

Çocuğun enfeksiyonlardan korunabilmesi için zamanının büyük bir çoğunluğunu geçirdiği mektep ve kreşlerde de önlemlerin alınması gerekmektedir. Okul ve kreşte görevli olan öğretmenler ya da bakıcıların çocukların el yıkama alışkanlığını gözlemlemesi önemlidir.

Enfeksiyonlu çocukların okula devam edip etmemeleri yoklama edilmeli, çocuklarla teması olan bakıcı, hoca ve diğer personelin boğmaca, grip, kızamık, suçiçeği gibi hastalıklara karşısında aşılı olduklarından belirli olunmalıdır. Anaokulu ve okulda çalışanlar fazla pozitif takı takmamalı, suni ve uzun çivi kullanmamalı ve tırnakları kısa indirilmiş olmalıdır. Mikroplar ıslak ortamlarda fazla kolay ürerler.

Bilhassa kapı kolları, tuvaletler, oyun sahaları, oyuncaklar, oyun masaları, ayakkabı ile dolaşılan yüzeyler, yemekhane masaları, çatal, bıçak, kaşıklar, su bardakları, yemek tepsileri ve benzeri eşya ve aletler mikrop kaynağı olabilir. Bu yüzden bunların temizlenmesi zorunlu ise dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır.

Çocuk Yuvası ve okullarda oyuncaklar yıkanabilen veya silinebilen maddelerden yapılanlardan seçilmelidir. Oyuncaklarda mikrop kaynağı olabilir. Her sınıfın farklı bir oyun ve oyuncak takımı olmalı, sınıflar arasında olası ise oyuncak paylaşımı olmamalıdır.