Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, projenin aşamalarını anlattı. Hazırlanan “Akıllı Şehir Yolunda Çanakkale” raporunun sunumunu da İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü Novusens’ten Berrin Benli gerçekleştirdi.
YOL HARİTASI ÇIKTI
Projenin hazırlık aşamasında Amsterdam, Barcelona, Kopenhag, Auckland, Columbus, Singapur, Montreal gibi akıllı şehir örnekleri incelendi ve Çanakkale’nin öncelikleri belirlendi. Tarım ve turizm potansiyeli dikkate alınarak bir yol haritası çıkarıldı. Akıllı şehir konseptiyle İstanbul-İzmir aksında kalan ve adına altın çember denilen bölgenin kalbi olarak görülen Çanakkale’nin hem ulusal hem de global ölçekte rekabet gücünün arttırılması hedeflendi.
Zeynep Bodur Okyay, doğup büyüdükleri topraklara yatırım yapmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini vurguladığı konuşmasında, Çanakkale’nin göç veren bir şehirden, genç nüfus ithal eden bir şehir haline dönüştüğünü söyledi. 2018 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Troya Yılı” ilan edildiğini de hatırlatan Okyay, “Çanakkale İstanbul’un ikizi gibi… Çanakkale’nin daha girişimci ve inovasyon üreten bir şehir haline gelmesi ve bizim de yapacağımız sosyal-kültürel projelerin buna destek vermesi gerekir. Bunun için ‘Aklım Fikrim Çanakkale’ projesini hazırladık. Bizim üreteceğimiz projelerin altını beslemek ve doldurmakla ilgili bir şeyimizdi. Arkadaşlarımız TBV’nin bu konuda çalışmaları olduğunu biliyorlar. Onlar aslında bizimle aynı paralelde düşünüyorlar. Lokalin ihtiyacı, istekleri, fikirlerinden yola çıkıp daha kapsayıcı holistik bir dönüşüm projesi olabilir mi fikrimiz vardı. Onlar da olaya öyle baktıkları için birlikte projenin yol haritasını çıkartmaya çalıştık” dedi.
YENİ BİR DİNAMO
Çanakkale’nin yenilenebilir enerjiyle ilgili imkanlarının fazla olması nedeniyle projeye kaynak aktarmak isteyenler bulunduğuna işaret eden Okyay, “Bütün bunları entegre edip, hepsini şemsiye altına toplamayı arzu ediyoruz. Her şeyin içinde olacağız diye iddiamız yok. Zaten bundan faydalanan tarafta görüyoruz kendimizi” dedi.
Okyay, İstanbul’un muhteşem olmasının yanında kaotik bir şehir haline geldiğini belirterek, “Buralarda yenilik yapmak, startup kurmak, oradan büyümek çok daha kolay. Biz onu çekebilirsek şehir içinde yeni bir dinamo olacak. Planlarımız var, artık ikinci faza geçmemiz lazım” bilgisini verdi.
Faruk Eczacıbaşı da, Çanakkale’nin geleneksel ve coğrafi konumundan ötürü yüksek potansiyele sahip bir şehir olduğunu belirterek, “Bu bizim ilk attığımız adım.” dedi. Eczacıbaşı, birçok şeyin yolda değişebileceğini dile getirerek, asıl hedefe sadık kalmanın önemine işaret etti.