Bakan Albayrak’tan Rekor Kıran Dolarla İlgili Birincil Yorum: Gündelik Dalgalanmalara Bakılmaması Lazım

Bakan Albayrak'tan Rekor Kıran Dolarla İlgili Birincil Yorum: Gündelik Dalgalanmalara Bakılmaması Lazım
Bakan Albayrak'tan Rekor Kıran Dolarla İlgili Birincil Yorum: Gündelik Dalgalanmalara Bakılmaması Lazım
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NTV’de soruları yanıtlayan Define ve Maliye Bakanı Patent Albayrak dolarda yaşanan dalgalanmalarla ilgili gündelik dalgalanmalara bakılmaması gerektiğinin altını çizerek “Bizim bundan böyle jurnal politikalarla Türkiye’yi yönetmememiz gerekli. Bugün şöyle oldu, sabah böyle oldu, öğlen, akşam yok. Türkiye yapısal bir ekonomik değişim açısından çok dinç bir süreci başlattı” dedi.

İşte Albayrak’ın açıklamalarından satır başları;

“JURNAL POLİTİKALARLA TÜRKİYE’Yİ YÖNETMEMEMİZ LAZIM”

“Bizim artık jurnal politikalarla Türkiye’yi yönetmememiz lüzumlu. Bugün şöyle oldu, sabahtan böyle oldu, öğlen, akşam yok. Türkiye yapısal bir ekonomik mutasyon açısından çok dinç bir süreci başlattı.

Hele de 24 Haziran’la başlayan enerjik idareli yeni pespektif ortaya koyan resimle birlikte inşallah çok daha bambaşka bir süreci ortaya koyacağımızı ifade edelim.

Burada kastım şu, bu güncel ve gündelik dalgalanmalarla yaşamış yok, ülkede bir sistem var bir hesaplı mutasyon var, yerleşik bir altyapılar ve işlem var. Türkiye olarak artık biz aktüel ve gündelik dalgalanmalarla yok, yapı olarak çok zinde bir dönüşümün; sanayi üretimi, üretim endeksine dayalı hakikaten Türkiye’nin istihdam manasında, cari yok yatırım manasında büyüyen bir modele geçişiyle alakalı bu süreci başlattı.

Türkiye olarak biz sürdürülebilir sağlıklı bir büyümeyi bütçe disiplini ve dengelenmiş bir maliye disipliniyle birlikte benzer güdümlü halde yürütmek zorundayız.”

“DEVLET AĞIRLIĞINI ELDEN BIRAKMAMAMIZ LAZIM”

Akla Yatkın bir akılla süreci yönetmek gerekli. İki ülke ilişkileri tarihi geçmişi olan ilişkiler. Enerjik tarihi ilişkileri bu çerçevede değerlendirip idare etmek gerekli. Son dönemki gelişmelerin bu alıngan teraziyle yürütülmesi lüzumlu. Devlet ağırlığını elden bırakmamak lüzumlu. Sabahtan gerçekleşen dışişleri bakanları arasındaki mülâkat iradenin masada olduğunu görüyoruz. ABD ile ilişkilerde bugünden yarına bakmamak gerekli. Sabahleyin Dışişleri Bakanımızla da görüştüm. İki ülke arasında dinç bir iradenin masada olduğu ortaya koyulmuş. İki ülkenin Dışişleri Bakanı da çözüm yönünde irade ortaya koymaya yönelik netice gücenmiş.

“ABD İLE İPLER HİÇBİR ZAMAN KOPMAZ”

Amerika ile ilişkilerimizde bugünden yarına bakmamak lüzumlu. Bugün gergin olabilir, yarın düzelebilir. ABD ile ipler hiçbir zaman kopmaz.

Günlük söylemlere dayalı, provokatif bilgilere dayalı değil, devlet ciddiyetinin ortaya koyacağı süreçlerle ortaya koymak lazım.

Araya ayrı kanallar, söylemler girdiği zaman piyasa, ülkeler, kamuoyu bambaşka yorumlar ortaya koyabilir. Gerginlikler diyoruz, piyasaları gerginleştirebilecek söylemler diyoruz. İpler hiçbir vakit kopmaz. İşte Amerika Kuzey Kore, görüşüyorlar. Toplum ve kamuoyu şunu bilmeli, hepten kopmak ve yakınlaşmak değil.

“ORTALIĞI KARIŞTIRMAYA YÖNELIK SÖYLEMLER ESKIDEN BERİ VARDI”

Her koşula da hazırlanmış almak zorundayız. Bundan yanlamasına sıkıntımız değil. Bugün gayet yapıcı olumlu bir süreç var. İki ülkenin menfaatine olacak şekilde, kuvvetli bir irade masaya konmuş. Bundan 5 dakika sonradan bu oldu, 10 dakika sonra şu oldu; değil. Duyuyorum ara sıra. Arkadaşlar falan söylüyorlar. Ortalığı karıştırmaya karşın söylemler bir zamanlar beri vardı ama bunlara asalet edilmemesi lüzumlu.

“ARTIK FAZLA DAHA REALIST BİR OVP’DEN BAHSEDİYORUZ”

Türkiye olarak sağlıklı bir büyümeyi bütçe disiplini ve dengelenmiş parasal disiplinle eşgüdülmü yürütmek durumundayız. Çok daha realist bir OVP’den bahsediyoruz. Biz artık iştirakçi bir düzeyde yoğun bir çerçeveyi ortaya koymamız gerekiyor. Yeni Türkiye vizyonu dediğimiz resmi ortaya koymamız gerekiyor. Küresel değişimi içten ması ve net hedefleri destekleyen politikaları ortaya koyması gerekiyor. Uyum ortaya belirlemek gerekiyor. OVP için birincil toplantımızı bu hafta yaptık. Eylül ayının birincil yarısında açıklayacağız.”