Bozanın faydaları nelerdir?

Bozanın faydaları nelerdir?
Bozanın faydaları nelerdir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ’de kar kış denilince akla gelen şeylerden biri de bozadır? Türklerin en eski içeceklerinden biri olan boza, Osmanlı sınırları içinde kalan topraklarda bugün de tüketilmektedir. Peki boza nasıl bir içecektir ve bozanın faydaları nelerdir? İşte Bozanın kansere karşısında yararlarından metabolizmayı korumasına kadar şaşırtan faydaları…

BOZA NEDEN YAPILIR?

Türkiye ’de boza genel olarak darıdan yapılır. Bu lezzetli kış içeceği Türkiye dışarıya Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerde içilmektedir. Boza mısır dıştan yapıldığı ülkeye tarafından mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, arnavutdarısı, gernik gibi tahılların unu, bazen de pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak da yapılmaktadır.

BOZANIN FAYDALARI

Bozanın faydaları denilince özellikle metabolizmayı güçlendirmesi ve kansere karşı sağladığı koruma öne çıkmaktadır.

bol miktarda antioksidan, mineral ve vitamin içerek boza vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve gövde direncini artırır. Bu da kanser ile uğraş de önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi özellikle kışın musallat olan grip, nezle gibi hastalıklara karşısında da faydalıdır. Boza ’da çokça demir, fosfor, niyasin, sodyum, A, B1, B2 ve E vitamini bulunur.

Bozanın sağladığı faydalarından biri de kemik sağlığı ile ilgilidir. Bozadaki vitaminler özellikle gelişmekte olan çocukların kemik gelişimine katkı maddesi sağlar. Bunun yanında ileri yaşlarda çıkabilecek kemik hastalıklarının riskinin azaltılmasına muavin olur.

Yukarıda da değindiğimiz gibi B vitamini taşıyan ve bu vitamin açısından zengin olan boza vücuda enerji sağlar. Bu yanı ile boza sporcuların da tercih ettiği içecekler arasındadır. Doğumdan sonra da yeni anneler güçlerini geri galip gelmek için boza içerler.

Bozadaki B vitaminin faydaları bunlarla bitmiyor. Boza zihinsel yorgunluk için de iyi bir formüldür. Asap sistemini yatıştırır, yıpranmış sinirleri onarır ve boza içtikten sonradan kendinizi rahatlamış hissedersiniz.

Bozada bulunan B12 vitamini özellikle deri ve saç sağlığı için faydalıdır. Cildi nemlendirici etkisi bulunan boza keza cildi yumuşatır ve sağlıklı bir dış görünüş kazandırır. Hem saç dökülmesine karşısında da olumlu etkileri vardır.

PERHIZ YAPANLAR DIKKAT

Şu sıralar kilo vermeye çalışan ve diyet yapan kişiler boza tüketimine uyari etmeliler. Bozanın bir bardağında yaklaşık 30 gram karbonhidrat barındırır. Keza şeker de içerdiği için 1 su bardağı 200 ila 250 kalori barındırır. Bozanın beslenme değerleri şu şekildedir:

Karbonhidrat (g)30.78
Protein (g)0.6
Yağ (g)0.07
Lif (g)0.2
Kolesterol (mg)0
Sodyum (mg)2.36
Potasyum (mg)14.33
Kalsiyum (mg)9.33
Vitamin A (iu)0
Vitamin C (mg)0
Demir 0.17