Bayramın tadını beslenmenizi içten yaparak çıkarın

Bayramın tadını beslenmenizi içten yaparak çıkarın
Bayramın tadını beslenmenizi içten yaparak çıkarın
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban bayramında özellikle artan et tüketimi ve her gün fazlaca yenen tatlılar, sağlığı olumsuz etkiliyor ve kilo alımını ülkü getiriyor. Memorial Wellness Besin Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, Kurban bayramını sağlıklı bir şekilde ve kilo almadan dinmek için uyarı edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

24 saat bekletilen et daha nefis oluyor

Kurban bayramında sağlığımız için en kayda değer nokta etin dürüst tüketimidir. Bu süreçte kurbanlığın bilhassa hayvanlardan bulaşan hastalıkları engellemek nedeniyle baytar kontrolünden geçirildiğinden ve hijyenik şekilde kesildiğinden kesin olunmalıdır. Kurban eti kesildikten sonra derhal tüketilmemelidir. Bu hem lezzeti olumsuz etkilemekte, ayrıca de sindirimi daha zorlaştırmaktadır. En dinç tüketim zamanı, kurban eti kesiminden 24 saat geçtikten sonradan yapılandır.

sakatat tüketimi

Sakatat tüketimini sınırlandırın

Özellikle mide-bağırsak problemi yaşayanlar kurban etini birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra; haşlama ya da ızgara yöntemlerini tercih etmelidirler. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. Fazlasıyla dolu yağ ve kolesterol almamak için etin hazırlanma sürecinde, görünür yağların tamamının temizlenmesi gerekmektedir. Sakatatlarda dolu yağ ve kolesterol içeriğinin fazla olmasından ötürü, bilhassa kolesterol hastaları ile yürek-damar hastalığı riski içeren kişiler bu ürünlerin tüketiminden kaçınmalıdır.

haşlama

Haşlama veya ızgarayı seçim edin

– Pişirme sırasında yağ ilave edilmeden haşlama veya ızgara yöntemlerinden birinin tercih edilmesi gerekmektedir. Etin demir emilimini artmak için, yanında mutlaka sebze ya da salata ile birlikte tüketilmelidir.

– Eti farklı alanlara yönlendirilmiş sebzelerle birlikte pişirmek de besin değerini artırmaktadır.

– Etler buzdolabı poşetine sarılarak buzluk kısmında -2 derecede 3-5 gün veya derin dondurucuda -18 derecede 3 ay saklanabilmektedir.

– Etler çözdürüldükten daha sonra hemencecik pişirilmeli, çözülen bir et tekrar dondurulmamalıdır. Mümkünse de etler herhangi bir hastalık riskine karşın güvenlik açısından iyi pişmiş tüketilmelidir.

Bayram boyunca dikkat etmeniz gereken 8 önerge

– Gün içerisinde kişinin kendini daha iyi yoklama edebilmesi ve kan şekeri dengesinin sağlanması için, 4 saatten fazla aç kalınmamalıdır.

– Etlerin yanında pilav ve makarna yerine; bulgur, esmer pirinç tüketilmelidir.

– Bayram ikramı olarak ya da yemeğin yanında asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tüketilmelidir.

– Kavurma ve diğer et çeşitleri öğle öğününde tüketilmelidir. Akşam öğününde ise sebze, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek besinler seçim edilmelidir.

– Jurnal en az 2 litre su tüketimine uyarı edilmelidir.

– Ara öğün olarak gün içinde meyve, leblebi gibi yağı düşük, dinç atıştırmalıklar tüketilebilir.

– Çikolatalar ve şerbetli tatlılar yerine meyve salataları ya da sütlü tatlılar hazırlanmalıdır.

– Bayram her tarafında, kilo almamak için alınan jurnal fazla enerjiyi harcamak yani spor yapmak önemlidir.