Bayraktar: O atılımı yeniden yakaladık

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu” (Inspiring Best Practices Forum – IBPF) Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sektörlerinde başarılı isimlerin, ilham veren başarı hikayelerini anlattığı forumda Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, “Geleceğin Akıllı Teknolojilerinde Milli Uygulamalar” başlıklı oturumda konuştu.

“TEKNOLOJİDE PARADİGMA KIRILMASI YAŞANIYOR”

Bayraktar, yaptığı konuşmada, teknolojide bir paradigma kırılması yaşandığını ifade ederek, insansız hava araçlarının da havacılık sektöründe paradigmanın kırıldığı yer olduğunu anlattı.

Baykar’ın tek başına ortaya çıkmasının yeterli olmadığını dile getiren Bayraktar, Türkiye’nin dünya arenasında temsili ve rekabeti için, onlarca girişimin farklı stratejik alanlarda, atılım yapması gerektiğini kaydetti.

“CIVATASINA KADAR DIŞA BAĞIMLIYDIK”

2000’li yıllarda savunma sanayisinde dışa bağımlılığı kırmak için yola çıktıklarını belirten Bayraktar, “Biz cıvatasına kadar dışarıya bağımlıyız. En ufak bir sıkıntıda, parça alamayacağız. Amerika parça vermeyi kestiğinde, elimizde 20 günlük stokumuz var. Biz bu dışa bağımlılıktan bıktık. İnsansız hava araçları, yeni bir alan, yeni bir kırılım ve bu alanda bizim de söz sahibi olmamız lazım, diye yola çıktık.” ifadelerini kullandı.

“O DÖNEM GİRİŞİMCİLERİN BAŞINA NELER GELDİĞİNİ BİLİYORUZ”

Bir girişimci olarak gördüğü sorunlara ve yaşanan sıkıntılara değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Sadece sanayileşme ile kazanılacak yüksek teknoloji ve bilgi yeterli değil. Bir yandan -o hep söylenen- eğitim sistemindeki ezberciliği ortadan kaldırmamız gerekiyor. Matematiği, temel bilimleri öğretirken, biraz daha uygulamaya dayalı bir sistem kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Havacılıkla, rasathane ile uğraşan alimlerimizin başına neler geldiğini gördünüz veya Cumhuriyetin ilk yıllarındaki girişimcilerin başına neler geldiğini biliyoruz.

Bürokratik vesayet dediğimiz şey, o gün de varmış, bugün de var. Bu girişimlerin önünün açılması için bir kere bürokratik vesayet duvarının yıkılması lazım. Dünyanın bir çok yerinde, devletin en azından gölge etmemesi gerekiyor. Hatta çoğunda Güney Kore gibi ülkelerde devlet desteğini görüyorsunuz.

CUMHURİYET DÖNEMİNDEKİ ATILIMI YAKALADIK

Bayraktar, Türkiye’nin, cumhuriyetin ilk yıllarında havacılık alanında sergilenen o müthiş atılımı yakaladığını söyledi. Söz konusu atılım, o dönemde kısa süre içinde vesayet tarafından engellenmişti.

“BU TÜR GİRİŞİMLER TÜRKİYE’DE 15 SENEDİR DESTEKLENİYOR”

Türkiye’de son 10-15 senedir farkındalıkla birlikte destekleniyor, bu tür girişimler. Bizde çok sayıda teknopark kuruldu. Bunların küçük girişimcileri desteklemesi lazım ama yüksek getirisinden dolayı bir çoğunda bankaların, finans kurumlarının yer aldığını görebiliyoruz. Bunun inovasyonla uğraşacak girişimciyi, desteklemesi gerekiyor.