Bakan Ersoy Akdamar’da Yapılan Ermeni Ayinine Katıldı

Bakan Ersoy Akdamar'da Yapılan Ermeni Ayinine Katıldı
Bakan Ersoy Akdamar'da Yapılan Ermeni Ayinine Katıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

VAN (İHA) – Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Van’daki Akdamar Kilisesi’nde 3 yıl aradan sonra yapılan Ermeni ayinine katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izinle ilki 2010 yılında yapılan ayine 2015 yılında başlayan terör olayları nedeniyle ara verilmişti. 2018 yılında bitmiş yapılan ve Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın yönettiği ayin için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da adaya geldi. Beraberindeki Van Valisi Murat Zorluoğlu ve kurum amirleriyle adada ve içerisindeki Akdamar Kilisesi’nde incelemelerde yer alan Bakan Ersoy, sonra kilisenin içerisine geçerek Aram Ateşyan’ın yönettiği ayini bir süre takip etti.

Bakan Ersoy, sonradan kilisenin güney tarafında toplanan misafirlerle sohbet ederek, güvercin uçurdu. Gazetecilere açıklamalarda da yer alan Bakan Ersoy, “Ortak değerleri beraber yaşıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de birlikte Türk milleti olarak Ermenilerin dini özgürlüklerine, hayat kültürlerine saygı duymaya, desteklemeye, sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bundan sonradan da böyle olacak. Biliyorsunuz son 3 yıldır güvenlik gerekçesiyle ayinlere ara verilmişti. Bu yıl baştan güvenlik ortamı görev edildiği için ayinlere başladık. Bu yüzden de çok mutluyuz. Temennimiz bundan daha sonra da kesintisiz şekilde ayinlerin Akdamar Kilisesi’nde devam etmesi. Ufak bir müjde belirlemek istiyorum, kasım ayına dek kıyıdan 3.8 kilometre boru hattı döşüyoruz. Kasım ayında başlıyoruz. Adaya su getiriyoruz. Bundan daha sonra geldiğimizde adayı inşallah yemyeşil göreceğiz” dedi.

Aram Ateşyan ise, güvercinler elindeyken Nuh Peygamberin olayının aklına geldiğini belirterek, “Nuh Peygamber gemideyken geminin kapılarını açamadı. Çünkü dalgalarla mücadele ediyordu. Gemi Ağrı Dağı’nın tepesine indiğinde bile kapıyı açamadı. Ufak bir pencereden güvercin gönderdi haber alabilmek için, güvercin ağzında zeytin dalıyla döndü. Her yerin ağırbaşlı olduğunu, huzur içinde olduğunun müjdesini verdi. Ondan daha sonra Nuh Peygamber geminin kapılarını açtı. Dalgalı bir dönem burada da geçti. Ülkemizde de yaşandı. O dalgalı üç yıl içinde bizde Akdamar’ın kapılarını açamadık. Dualarımızı tanrıya yükseltemedik. Oysa güvercin bize haber getirdi. Van şehri refah içinde. Uzlaştırma, kardeşlik bakidir bundan böyle bu şehirde. Biz de bakanımızın izniyle, valimizin desteğiyle bu yıl geldik ve Van şehrimize kardeşlerimizle buluşmaya, daima birlikte din, millet, mezhep ayrımı yapmadan bu kutsal mekanda dualarımızı tanrıya ilettik. Bu güvercin her zaman bu ülkenin tepesinde olsun, barışı sağlasın, huzuru sağlasın. Bu güvercin bizim için tanrısal ruhu temsilcilik eder. Devletimizin, tüm siyasi erkanın üstünde olsun. Bizi her türlü kötülüklerden korusun” dedi.

Balonların da havaya bırakılmasının peşinde Bakan Ersoy adadan ayrılırken, ayin de sona erdi. – VAN