800 tonluk tarihi türbe Hasankeyf’ten taşınacak

800 tonluk tarihi türbe Hasankeyf'ten taşınacak
800 tonluk tarihi türbe Hasankeyf'ten taşınacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılmış açıklamada, Hasankeyf’te bulunan ve Ilısu Barajı göl alanından etkilenen kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için yoğun mesai harcandığı belirtildi.

“DIKKATLI METODLARLA TAŞINIYOR”

Bu doğrultuda baraj sularından etkilenmeyecek Yukarı Şehir’in her yerde düzenlenerek açık hava müzesi haline getirildiği anımsatılan açıklamada, “Baraj göl alanından etkilenen Aşağı Şehir’de bulunan tarihi ve kültürel varlıklar ise son derece özenli metotlarla ya yerinde korunmakta veya taşınarak yeni yerlerinde konumlandırılmaktadır.” ifadesi kullanıldı.

800 tonluk tarihi türbe Hasankeyf'ten taşınacak

Bu çerçevede 540 takvim Zeynel Bey Türbesi ile Artuklu Hamamı’nın yeni yerlerine taşındığı hatırlatılan açıklamada, Ilısu Barajı göl alanında kalan İmam Abdullah Zaviyesi’nin de türbe, minare ve müştemilat bölümü elde etmek üzere 3 parça halinde taşınacağı bildirildi.

800 tonluk tarihi türbe Hasankeyf'ten taşınacak

Açıklamada, zaviyenin, Hasankeyf yeni yerleşkesinde yer alan Arkeopark alanında bütüncül olarak sergileneceği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Nakliye tertibatı da dikkate alındığında taşınacak tartma, türbede 850 ton, minarede 450 ton ve müştemilat bölümünde ise 250 ton olacak. Zaviyenin üç esas kütle halinde taşınacağı mesafe 2 bin 400 metre. ‘3. Tarihi Nakliye Operasyonu’ 10 Eylül Pazartesi günü sabaha karşısında saat 05.00’te gerçekleştirilecek ve birincil planda türbe taşınacak. Minarenin taşıma işleminin ise 12 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.”

800 tonluk tarihi türbe Hasankeyf'ten taşınacak

İMAM ABDULLAH KİMDİR

İmam Abdullah M.S. 638 yılında Hasankeyf Kalesini altı yüz yıllık Bizans hakimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son İslami akınlarda, Halid Bin Velid ’in ünlü komutanı İyaz Bin Ganem ’in sağ kolu olarak ödev yapmış ve bu tarihteki Hasankeyf kuşatması esnasında şehit düşmüştür.

Hz. Muhammed ’in amcasının oğlu olan Caferi Tayyarın oğlu İmam Abdullah, Peygamber neslinden gelen muhterem bir zat ve müstesna bir Veliyullahtır. Bu özelliğinden nedeniyle türbesi, bir zaviye olarak her devirde hürmet görmüş ve Eyyübiler döneminden Osmanlıların son dönemine kadar çoğu defa onarılarak günümüze kadar eksik bir tahribatla ulaşmıştır.

800 tonluk tarihi türbe Hasankeyf'ten taşınacak