Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler hangileri?

Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler hangileri?
Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler hangileri?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kışın vazgeçilmez ikilisi soğuk algınlığı ve grip böylece çok kişiyi etkisine almış durumda. Dünyanın en kayda değer sağlık durumu sorunlarından sanılan enfeksiyon hastalıklarının yaşandığı bu dönemde ceset direnci azalıyor, bu da hastalıklara davetiye çıkarıyor. İşte böylece dinç ve bilinçli gıda çok yük taşıyor. “Grip insanda iştah mı bırakıyor” deseniz de, uzmanların keza gribe karşı kurtarıcı keza de grip olmuşlara çok önemli, bir pek da uygulanması fazla basit önerileri var; dengeli ve rengarenk beslenme!

renkli_besinler_bagisikligi_guclendiriyor (1)

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gıda ve Perhiz Uzmanı Neşe Ceylan Zengin, yeterli ve dengelenmiş beslenmenin, gün içerisinde her gıda grubunun tatmin edici miktarda alınmasıyla sağlanacağını belirterek “Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. A ve C vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. Antioksidanlar tamamen karoser direnci artmakta, böylelikle enfeksiyonlara yakalanma riski azalmakta, eğer rahatsızlık oluşmuşsa daha kısa sürede atlatılması sağlanmaktadır” diyor.

NARDAN KARNABAHARA

renkli_besinler_bagisikligi_guclendiriyor (5)

Turunçgillerden elma-nar ve kivi ’ye, brokoliden havuç-lahana ve kerevize, kabaktan pırasa-yeşil ve kırmızı bibere, turptan roka-marul-maydanoz-tere gibi yeşilliklere rengarenk beslenmek gerekiyor. Oysa salata ve taze bunalmış meyve sularını C vitamini kaybını önlemek için hazırladıktan kısa bir süre sonradan tüketmek gerekiyor. Meyveleri posası ile harcamak ise en doğru olanı.

BALIĞI FIRINDA VEYA BUĞLAMA YAPIN

renkli_besinler_bagisikligi_guclendiriyor (3)

Diyetisyen Neşe Ceylan Zengin kış aylarında bol bol balık tüketilmesinin de çok kayda değer olduğunu belirtirken, balığın kızartma değil fırında veya buğulama olarak tercih edilmesinin sağlıklı olacağını vurguluyor. Her sabahleyin bir yumurta, kırmızı üzüm çekirdeği, haftada iki gün 2-3 köfte büyüklüğünde kırmızı et, kuru baklagiller, evde mayalanmış yoğurt ya da kefir ile soğan ve sarımsak da fazla kayda değer. Doğal birer antibiyotik olan soğan ve sarımsağı pişirmek yerine ham harcamak gerekiyor. Siz siz olun gün içerisinde birer avuç fındık, badem, ceviz tüketmeyi dikkatsizlik etmeyin.

SARIMSAK-LİMON KARIŞIMI

renkli_besinler_bagisikligi_guclendiriyor (7)

Beslenme Uzmanı Neşe Ceylan Zengin “Sarımsak-limon karışımı gribal enfeksiyonu önlemek adına koskocaman bir tercihtir. Gece yatmadan önce bir diş sarımsağı küçük parçalar halinde doğrayıp, limon suyuyla yutmak cisim direncini artırarak gribi önler” diyor.

BAKTERİLERE KARŞI BOL SU İÇİN

Kış aylarında bol akıcı tüketimi bilhassa de günde 2 litre su içmek çok önemli. Su, kanın tüm hücrelere tatmin edici miktarda oksijen taşımasını, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını, özellikle kış aylarında hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesini sağlıyor. Beslenme Uzmanı Neşe Ceylan Zengin “Günlük en az 2 litre su içmek bağışıklık sistemini en iyi ülkü getirir” derken, kış aylarında susamayı beklemeden su içilmesinin koşul olduğunu söylüyor.

KEFİR VE GÜNDE 1 KASE YOĞURT

renkli_besinler_bagisikligi_guclendiriyor (2)

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir diğer etken de probiyotik besinler. Probiyotikler bağırsak florası için yardımsever etkilere sahip olan canlı bakterilerin bileşimi. Bağırsak sistemini destekleyerek rahatsızlık yapan mikroorganizmaların üremesine engel oluyorlar. Sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra ishal ve beslenme alerjilerinin önlenmesi ve iyileştirilmesinde kayda değer faydaları var. Diyetisyen Neşe Ceylan Varlıklı, en manâlı probiyotik yiyeceğin yoğurt ve kefir olduğunu belirtiyor. Günde bir kase yoğurt ya da bir kadeh kefir, hem çocuklarda ayrıca de erişkinlerde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.