Türkiye’nin gözde turizm merkezi Bodrum’da yer alan ve dünyanın çoğu ülkesinden turistin ilgisini çeken Bodrum Antik Tiyatro, kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
DÜNYANIN EN ESKİ TAŞ YAPILI TİYATROLARINDAN
Yaz akşamlarında yerli ve tanıdık olmayan sanatçıların konser verdiği antik tiyatro, tatilcileri büyülüyor. Gündüz saatlerinde tatilcilerin uğrak noktaları arasında yerini bölge Bodrum Antik Tiyatro, bazı sütunlarındaki işlemeli taş yapısıyla da dikkati çekiyor.
Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Tayfun Selçuk,yaptığı açıklamada, Bodrum Antik Tiyatro’nun, Antik Büyük Kasaba Halikarnassos’un en manâlı yapılarından, dünyanın da en eski taş tiyatrolarından biri olduğuna dikkati çekti. Antik Tiyatro’nun milattan önce 4. yüzyılda yapıldığına ifade etti.
AT NALI DİZAYNI
Tayfun Selçuk, “Bodrum Antik Tiyatro’nun planı at nalı şeklinde dizayn edilmiş. Tiyatro, Atina’daki Epidaurus Tiyatrosu’nun bir güya olarak değerlendirilmektedir. Bundan dolayı dünyanın en eski ve en erken döneme ait taş tiyatrolarından birisi olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Antik Tiyatro’nun iki bölümden oluştuğuna dikkati çeken Tayfun Selçuk, bu bölümlerden birinin “diazoma”, diğerinin de “kerkides” olduğunu söyledi.
“HALK BU ALANDA 2 BİN 400 YILDIR MÜZİK DİNLİYOR”
Antik Tiyatro’da birincil restorasyon çalışmasının 1974-1977 yılları aralarında yapıldığına dikkat çekici eden Tayfun Selçuk, “Bodrum Antik Tiyatro’da milattan önce 4. yüzyıldan bu yana müzik susmuyor. Günümüzden 2 bin 400 yıldır bu alanda halk müzik dinliyor, tiyatro izliyor, farklı alanlara yönlendirilmiş kültür ve sanat etkinliklerine tanıklık ediyor. Birbirinden ünlü düşünürler, hatipler, sanatçılar buradan gelip geçmiş. Halk buna şahit olmuş, olmaya da devam ediyor.” ifadelerini kullandı.