Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Türkiye Endişelerinde Haklı, Tahran Zirvesini Destekliyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Türkiye Endişelerinde Haklı, Tahran Zirvesini Destekliyoruz
Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Türkiye Endişelerinde Haklı, Tahran Zirvesini Destekliyoruz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Ankara’da yaptıkları ikili mülâkat sonrası müşterek basın toplantısı düzenledi. İdlib’de yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulunan Maas, “Suriye’deki son durumu görüştük. Türkiye’nin endişeleri haklı, Tahran zirvesini destekliyoruz.” dedi.

“ALMANYA’NIN IRKÇILIĞA KARŞI DURUŞUNU TAKDİRLE KARŞILIYORUZ”

Basın toplantısından satır başları:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ”Almanya ve Avrupa’da çoğalan ırkçılığa aleyhinde duruşunu takdirle karşılıyoruz. Tehditlere karşı birlikte çaba etmeliyiz. Bölgesel konuları değerlendirdik. Suriye, İdlib’i değerlendirme fırsatı bulduk. İstanbul’da uçakla birlikte gideceğiz.Yoğun bir gündem bizi bekliyor.” dedi.

MAAS: TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYORUZ

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, “Bu sıfatla birincil defa geliyorum. Türkiye Almanya için yalnızca bir komşu ülke yok. Bizim kültürümüzü zenginleştiriyor bu ahali. Çok yakın idareli ilişkilerimiz var. Binlerce insanımıza iş karşılayan meslek yerleri var. Bitmiş iyi bir konuma getirilmesi ve böylece de bakanlar olarak diyalog mekanizmasını oluşturmak istiyoruz. Çok sayıda uluslarası standartları kabul eden bir ülke. Türkiye Avrupa’ya dürüst kendini bu konuda ilerletme yönünde. Suriye’deki durumu da ele aldık .Türkiye büyük bir endişe ile sınırındaki bu gelişmeleri izliyor. İnsani felaketin ortaya çıkabileceği bir bölge. Tahran’daki yükseklik ile ilgili Türkiye’yi destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: SALDIRILARI DURDURMAK İÇİN UĞRAŞ SARF EDİYORUZ

Çavuşoğlu, ”Saldırı olasılığı ortaya çıktığından bu yana yoğun çaba sarf ediyoruz. İdlib’e karşın saldırıları önlemek için mücadele sarf ediyoruz.”

4 tane gerginliği azaltacak bölge belirledik. Son olarak İdlib kaldı. Rejimin burayı ele geçirmek istediği açık. Askerlerimiz arasından bakanlarımızın da istihbaratımızın da katıldığı toplantılar oldu. Maalesef dünden bu yanlamasına saldırılar oldu. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu saldırıların amacı İdlib’i ele geçirmektir. Bu her bakımdan bir felaket olur.

Almanya’nın şu süreçte gösterdiği arkadaş canlısı konuşma takdire şayandır. Bu zirvede İdlib ile ile ilgili bir kara çıkması için uğraş sarf edeceğiz. Bu dünyanın bir meselesidir. Herkesin net bir hitabe sergilemesi gerekiyor.

“AMACIMIZ BU ERGİNLİĞİ AZALTMAK”

Bu saldırıların önlenmesi için temaslarımızın olduğunu söyledik. Bu saldırıların hatalı olduğunu Rusya’ya ilettik. İdlib atışmazlık bölgesinin korunması gerekiyor. Radikal terörist gruplara yönelik ortak strateji belirlememiz gerekli. Biz bu konuda Türkiye olarak çok çaba sarf ettik. Bunun çözümü İdlib’i bombalamak değildir. Tahran Zirvesi’nden önce yapılmasını da dürüst bulmuyoruz. Amacımız bu gerginliği eksilmek, muhalefet ile rejm aralarında güve barttıracak adımları devam ettirmek ve siyasi çözüme dair adımlar atmak. Teröristler nereye gidecek. Bunlar Türkiye’ye gelebilir, geldikleri ülkeye gidebilir, Avrupa’ya da gidebilir. Bu güvenli olmayan. Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptık.

Tehlikesiz bölge dediğimiz bazı alanlara Suriyelilerin dönmesini sağlamak için çalışırken 2 milyon mültecinin nereye gideceği muhakkak olmaz. Arzumuz bu saldırıların önlenmesidir.