Alerji tedavisinde tıbbı destek haricen neler yapılmalı?

Alerji tedavisinde tıbbı destek haricen neler yapılmalı?
Alerji tedavisinde tıbbı destek haricen neler yapılmalı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hava sıcaklığının şipşak değiştiği ve mikropların daha kolay bulaşma zemini bulduğu bugünlerde uyarı! Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Gülbin Bingöl, günümüzde çabuk yükselme gösteren alerjinin özellikle yağmurlu ve ıslak ortamları sevdiğini belirterek anne babaları uyarıyor. Alerjinin ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gülbin Bingöl “Hastalığın tıbbi tedavisinin yanına bir takım önlemler alarak alerjiyi tetikleyen etkenlerden de mutlaka uzak durulması gerekir. Örneğin evde çiçek bulunması bile alerjiyi olumsuz etkileyebiliyor” diyor. Prof. Dr. Gülbin Bingöl, sonbaharda büyüme belirten alerjenleri ve korunmada etkin 10 yöntemi anlattı, manâlı uyarılar ve önerilerde bulundu.

CAMLARI UYUMLU OLARAK AÇIN

Havalar soğudu diyerek camları açmamazlık yapmayın. Evin uyumlu olarak temizlenmesi ve havalandırılması çok kayda değer. Temizleme yaparken çocuğunuzu temizlik malzemelerinin kokusuna maruz bırakmayın. Kokulu malzemelerden kaçının, temizleyicilerin tozu iyi emmesine uyarı edin.

EVİN NEMİNİ AZALTIN

Çocuğunuz alerjikse evin içinde nem oranını azaltmaya karşın önlemler alın. Evde, duvarlarda ve özellikle banyoda akıcı, kabaran yerlerin olmamasına uyarı edin.

ÇOK FAZLA EŞYA BULUNDURMAYIN

Ev tozu alerjisi olan çocuklarda yatak odasında halı, çok pozitif eşya, büyük giysi dolabı ve yüklü bir kitaplık olmamasına uyarı edin. Çünkü bu tip eşyalar ister istemez toz barındırıyor ve alerjileri tetikleyebiliyor.

EVCİL HAYVANI ODASINDAN UZAK TUTUN

Hayvanlara aleyhinde, hayvan tüylerine karşısında alerjisi olan çocukların, alerjisi saptanan hayvandan uzakta durması gerekiyor. Evde daha evvelden evcil hayvan varsa yatak odasından uzakta tutarak tedbir alabilirsiniz.

HAZIR GIDALAR TÜKETTİRMEYİN

Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Gülbin Bingöl “Çocukların özellikle de okullarda katkı maddesi maddeli yiyecekler ve fast food tarzındaki yiyecekleri tüketmelerine izin verilmemelidir. Kreşe dışarı giden çocukların besin alerjisi olup olmadığı sorgulanmalı ve alerjik besinlerin olduğu yiyecekler bu çocuklardan uzaktan tutulmalıdır. Tekrar gıda alerjisi olan çocuklarda kaçak alımlar önemli sorunlara niçin olabilmektedir. Mektep ve anaokulu çalışanlarının bu konuda duyarlı ve kurnaz olması gerekir” diyor.

ÇİÇEKLERİNİZİ TAMAMEN KONTROL EDİN

Konut çiçekleri kuşkusuz manzara itibariyle cezbedici oluyor. Ama evinizde çiçek varsa çiçek diplerinde küf olup olmadığına uyarı edin. Çünkü çiçeklerin diplerinde oluşabilen küfler alerjiyi tetikleyebiliyor. Çocuğunuzun odasında çiçek bulundurmamaya da itina gösterin.

SİGARA İÇMEYİN, İÇİLMESİNE MÜSADE VERMEYİN

Sigara dumanı alerjiyi tetikleyen kayda değer bir etken olduğundan, çocuğun yanında hatta o sırada diğer odada olsa bile evin içinde sigara içmeyin, içilmesine de müsade vermeyin.

ILAÇ DOZLARINI AYARLATIN

Sonbaharda görülen alerjenlere duyarlılığı olan çocuklarda hap dozlarının ayarlanması önemli. böylece ilaç dozları için doktor kontrolünü dikkatsizlik etmeyin.

EL VE YÜZ YIKAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIN

Çiçek Tozu alerjisi varlığında alerjik bulgular artabildiğinden özellikle tehlikeli ortamlarda dışarı çıkmamaya çalışın. Polenin yoğun olduğu günlerde maske kullanması avantaj sağlarken, dıştan geldikten sonradan ellerini ve yüzünü yıkamasına dikkat edin. El ve yüz yıkama alışkanlığını mutlaka kazandırın.

GRİP AŞISI YAPTIRIN

Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Gülbin Bingöl “Bilhassa astım tanısı olan çocukların grip aşısı yaptırmaları birçok etkenden korunmada etkili oluyor. Grip aşısının kreşe gidenlere veya evde bakılıp kreşe, okula giden kardeşi olan çocuklara, kronik kalp, akciğer ve şeker hastalarına, bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumu olanlara, kan hastalıkları tedavisi görenlere yapılması gerekiyor” diyor.