Ak Partili Cemal Öztürk: ‘Türkiye’de Kalıcı Bir Fındık Politikası Yok’

Ak Partili Cemal Öztürk: 'Türkiye'de Kalıcı Bir Fındık Politikası Yok'
Ak Partili Cemal Öztürk: 'Türkiye'de Kalıcı Bir Fındık Politikası Yok'
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, “Türkiye’nin kalıcı bir fındık politikası geçmişte de yoktu bugün de yok” dedi.

AK Parti Giresun İl Başkanlığı kadar düzenlenen basın toplantısına katılan Giresun Milletvekilleri Cemal Öztürk, Sabri Öztürk ve Kadir Aydın gündemi değerlendirerek basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Milletvekili Cemal Öztürk, neden fındık fiyatlarının açıklanmadığı konusunda gelen bir soru üstüne, “Fındık ile ilgili kabine oluşunca Giresun Milletvekilleri olarak Tarım Bakanımıza ziyarette bulunarak uğurlu olsun diledik. Ziyarette fındık ile ilgili konuları konuştuk ve ziyaretin ertesi günü Bakan Bey, Bakanlık bürokratları ve Ordu Milletvekilimiz Şenel Bey ile beraber takriben 4 saatlik bir görüşme yaparak fındığı uzun uzadıya konuşup bir takım kararlar aldık. Bakan Bey bunu Manisa’da üzüm toplantısında açıklayacağını söyledi. Lakin günü geldiğinde bakan bey fındıkla alakalı bir şey diyemedi çünkü biz konuştuğumuzda dolar yaklaşık 4,5 liraydı fakat o gün en pik noktada 7,4 liraya çıkmıştı. Şimdiler de de 6,5 lira civarlarında. Yani 4,5 liradan dolar olduğu günde bizim tespit ettiğimiz fındıkla ilgili politikayı sayın bakan açıklayacakken piyasalardaki karışıklıklar neticesinde bakan bey de bu açıklamayı yapmadı. Ardındaki tekrar Ordu Milletvekilimiz Şenel Bey ile beraber bitmiş gittik sayın bakana ve dövizin artması ile bizim aldığımız kararlar bitmiş gözden geçirilmeyi gerektiği için fındıkla ilgili fiyat açıklaması yapılmadı ve işlem buraya değin geldi” dedi.

” Rekolte düşük olduğu için fındık bu sene kendi yolunu bulur”

“Ben çocukluğumdan beri biliyorum her sene bunu tartışıyoruz” diyen Öztürk, “Fındıkla ilgili tercih öncesi söylediğim şuydu; Bunun bir daha aşağı çizgisi olmalı birde üstteki çizgisi olmalı alıcıda, müstahsilde, sanayicide, ihracatçı da, alıcı de bu çizgiye göre politikasını belirlemeli. Seçim öncesinde söyledim tekrar ediyorum, alt çizgimiz 3 üstteki çizgimiz 4 dolardır. 3 ila 4 dolar arasında bu fındık fiyatı gidip gelmeli’ dedim hala oradayım. Diyeceksiniz dolar 6,5 lira 3 dolar bugün 20 lira olur, 20 lira mı olsun? Hemen arkadaşlar fındıktan bahsediyoruz, karalahanadan bahsetmiyoruz. Fındık yüzde 70’ine dominant olduğumuz, az daha tekel olduğumuz bir ürün ve bunun yüzde 85, 90’ınıda ihraç ediyoruz. Ben Giresun milletvekiliyim ben arkadaşlara da, sayın bakanda söyledim. Giresun fındığı bu yıl rekolte düşük olduğu için kendi yolunu bulur. Nitekim de şimdi 14 lira olduğunu görüyoruz ve bu yükselmeye devam edecek” diye konuştu.

“Türkiye’nin fındık politikası değil”

Konuşmasında maalesef Türkiye’nin onlarca yıldır kalıcı bir fındık politikası olmadığını kaydeden Öztürk şöyle devam etti;

“Bunun altını çizerek söylüyorum. Kalıcı bir fındık politikası, istikrarlı bir fındık politikası geçmişte de yoktu bugünde yok. Ben bunu plan bütçe komisyonunda bugüne kadar gelmiş olan 2 bakanla çalıştık o zaman komisyonda da söyledim. Birçok arkadaşım söylediler ki o zamanda ‘sen iktidar partisi milletvekilisin bunu nasıl söylersin’ lakin söylüyorum bir akademik insan olarak, fikri namusu olan bir insan olarak, bir fındık müstahsili olarak, fındık bölgesinin çocuğu olarak ve Giresun Milletvekili olarak söylüyorum ki maalesef Türkiye’nin kalıcı istikrarlı bir fındık politikası yok.”

ÇAYKUR gibi fındığın da bir kurumu olması gerektiğini vurgulayan Cemal Öztürk, “Derdimiz Türk fındığı. Üretimden tüketime dek politikamız olmalı. Bunun için de bir fındık kurumu kurulmalı. ÇAYKUR örneği gibi. Bu kurumun öncülüğünü de devlet yapmalı. Üretimden tüketime kadar politikayı bu kurum belirlemeli. Fındık kimsenin tekeline bırakılmayacak değin değerli bir ürün” ifadelerin kullandı.

AK Parti Giresun Milletvekili Sabri Öztürk ve Kadir Aydınlatılmış da Giresun’un genel sorunları hakkında görüşlerini bildirerek, Giresun’u karşılıklı akılla yönettiklerini sorunları çözme noktasında çaba sarf ederek çalıştıklarını kaydettiler. – GİRESUN