AB Reform Grubu Bakanlarının manâlı mesajları

AB Reform Grubu Bakanlarının manâlı mesajları
AB Reform Grubu Bakanlarının manâlı mesajları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Patent Albayrak, Süleyman Aristokrat, Abdülhamit Gül ve Mevlüt Çavuşoğlu, 4. Reform Eylem Grubu Toplantısı’ndan sonra müşterek açıklamalarda bulundular.

“FRANSA, ALMANYA GİBİ ÜLKELERİN SİYASİ DESTEĞİNİ ALDIK”

Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın konuşmasından satır başları:

“Gümrük Birliği ve vize serbestisi konularının konuşulduğu verimli bir buluşma oldu. Keza vize serbestisi olsun ayrıca AB üyeliği konusu olsun, verimli bir buluşma oldu. 10 Ağustos tarihi ile ekonomimiz hedef alındı. Stres en üst seviyeye çıktı. AB, Almanya ve Fransa ilk önce olmak üzere müttefiklik ruhuna uygun açıklamalar geldi. Bundan sonraki süreçte bu toplantıların ehemmiyetini fazla öbür değerlendirmemiz gerekilen bir işlem. ABD’nin yaptırımları sonrası ülkemiz ekonomik anlamda fazla artı saldırıya uğrayan bir konumda yer aldı. Fransa, Almanya gibi ülkelerin siyasi desteğini aldık. Türkiye’nin ekonomik göstergeleriyle açıklanamayacak, çoğu kesimin mutabık kaldığını gördük.

Bakan Albayrak: ABD’ye aleyhinde AB yanımızda oldu

“İHRACAT VE İTHALAT RAKAMLARI FAZLA”

Finans çevreleri ile yaptığımız çalışmalarla Türkiye’nin idareli gerçekleri ile açıklanamayacak siyasi bir şey olduğunu gördük. Bankalarımızla birlikte hakiki adımlar atmaya başladık. Bu vesile ile bugün açıklanan ithalat ve ihracat rakamları oldukça pozitif değerler ortaya koydu. Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığından yüzde 33 gerileme görüyoruz. Bu önemli. Cari açığımızdaki iyileşme ekonomik dengelenme stratejimiz, realize olmaya başladı. Cari açığın düşmesinin yanına finansal iyileşme açısından bazı gelişmeler de oluyor ve olacak. Ücret barışı, bedelli askerlik, imar barışı açısından beklentinin üstünde gelir elde edildi. 5.5 milyon mükellefimizden, 60 milyardan pozitif rakama ulaşıldı. Bankalarımız ve hakiki sektörümüzle birlikte müşterek adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları epeyce arti bir gösterge ortaya koydu.

Türk ekonomisinin en kayda değer sorunlarından biri olan cari açığı azaltma en kayda değer hedeflerimizden biridir. Kamuda başlattığımız tasarrufta iyileşme görüyoruz, göreceğiz.

Enflasyonla çaba konusunda fazla daha fazla sorumluluk alarak uygulayacağımız politikalar, dinç finansal politikalarla, MB ve paydaşlarımızla birlikte enflasyonla uğraş açısından fazla kuvvetli bir yıl olacak. Türkiye parasal sistemi güçlü meydan okumalara aleyhinde mali gücünü fazla güçlü mimari inşa etme durumunda. Bu noktada da kurumlarımız daha etkili yer alacak. Yerli ve yabancı yatırımcı kaynak çeşitliliği noktasında öbür bir noktaya taşıyacağız.

Bakan Albayrak: 60 milyar borç yapılandırıldı

“TÜRKİYE-AB AÇISINDAN CIDDI BİR IŞLEM”

AB, Türkiye interlandında ABD kaynaklı bir türbülans yaşıyoruz. Ekonomi merkezli, dolar merkezli tehdit edildiğimiz bir süreç yaşıyoruz. Bundan dünyadaki bütün ülkeler etkileniyor. Yeni bir süreci yönetme motivasyonu laf konusu. ABD’nin bu çıkışları, adımları Türkiye gibi, Avrupa içinde soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Bundan dünyadaki çoğu ülke etkileniyor. Türkiye-AB açısından ciddi bir işlem.

ABD’nin bu hamleleri Türkiye için olduğu değin diğer ülkeler için de ağırlık taşıyor. Yüzlerce takvim bir geçmişi, diplomasi tarihi olan motivasyonu da beraberinde getiriyor. Pazartesi Fransa ziyareti, önümüzdeki hafta bir İngiltere, Eylül’ün birincil haftası Almanya ziyareti olacak. Bundan daha sonra tarihi belirlenmediği için söylemeyeyim, kayda değer bir ülkeye ziyaretimiz olacak. Bu ziyaretlerle fazla daha manâlı bir noktaya taşınacağını söylemeliyim. Bir tarafta irade var, bir tarafta yahut çözüm olmaz. Karşılıklı aksiyon konusunda manâlı bir süreç yaşıyoruz. Gayet olumlu bir süreç devam ediyor. Bunu söyleyebilirim.”

“TÜRKİYE AB’YE TAAHHÜTLERİNİ GERÇEKLEŞTIRMEK İÇİN ÇABA ETMEKTEDİR”

İçişleri Bakanı Süleyman Asilzade’nun konuşmasından satır başları:

“İçerideki toplantıda olumlu bir hava oluştu. Bundan etkilendiğimizi tarif etmek isterim. Türkiye Avrupa Birliği’ne taahhütlerini yapmak için uğraş etmektedir. Bunun yanı sıra terörle ve uyuşturucu ile de etkili şekilde uğraş edilmektedir. Türkiye olarak yarım asırdan bu yandan sürdürdüğümüz duruşla çalışmalara devam ediyoruz. Göç ile geri gönderme merkezlerimiz, keza kamplarımız yüz akı noktadadır. Bunla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Sınırla mücadele konusunda çok kayda değer adımlar atmaktadır. Ayrıca uyuşturucuyla mücadelesine ayrıca hudut güçleriyle mücadelesine Türkiye iradeli adımlar atmaktadır. Ne Türkiye eski Türkiye’dir ne AB eski AB’dir. Avrupa Birliği konusundaki adımlarımız aynı şekilde atılmaktadır. Biz de öteki bakanlıklarımız gibi, bu konuda reform iradesine sıkıca sarılan anlayışı kendi çerçevemizde devam ettireceğiz.

Sınırlarımızla ilgili almış olduğumuz tedbirleri aynı şekilde devam ettireceğiz.

“TERÖR YALNIZCA BİZİM YOK, HERKESİN SORUNU”

Türkiye terör açısından çok kritik bir bölgede. Yeni dünya nizamında şunu görüyoruz, ülkelerin iç güvenlik meseleleri diğer ülkelerin merkezinde başlıyor. Londra’da ağır tabanca taşıyan Özel Harekatçılar rahatça dolaşıyorsa 21. yüzyıl bize bir şeyleri dayatıyor demektir. Suriye’yi, Irak’ı biliyoruz. Gerek ülkemiz sınırlarının içine ya da diğer noktalara gitmek isteyenleri biliyoruz.

bazı farklılaşmalar yaşadığımız açık açık ortadadır. FETÖ konusunda maalesef AB’den benzer samimiyeti göremiyoruz. AB ile işbirliğimiz devam etmektedir. Bunu görmemiz gerekir, bugün oluşan koşul milyonlarca insan bir yerden bir yere göç etti. Bu insanların birçoğunun kimliğini, kim olduğunu bilemiyoruz. DEAŞ konusunda Türkiye görevini fazlasıyla yerine getirmiştir. Terör yalnizca bizim yok, herkesin sorunudur. Türkiye düzensiz göçte nasıl galibiyet ortaya koyuyorsa, terörle mücadelede de hukuka tabi mücadele sürüyor. Yoksa bizi linç ederlerdi çok açık ve net. Çifte standartla aleyhinde karşıyayız. Mücadelemiz milletlerarası alanda devam etmektedir. Kararlılığımız nettir.”

“AB İLE DÜZEN SÜRECİYLE İLGİLİ MANÂLI KARARLAR ALINDI”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün konuşmasından satır başları:

“Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetinin reformcu kimliği malumdur. Son zamanlarda yapılacak 100 günlük eylem planımıza bakılınca da AB ile harmoni süreci ile ilgili önemli kararlar alındı. Adalet Bakanlığı olarak AB ve AİHM nezdinde her türlü projelerle, işbirliği ve diyaloglarla fazla kayda değer işbirliğimiz olduğu ortadadır. Daha zinde demokrasi daha dinç serbest demektir. Yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı dönem olacaktır önümüzdeki dönem. Yargıda kasıt süre uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak’tan itibaren bu dilekçe hayata geçecek. Adalet reformu taktik belgemizi Kasım ayında yenilemeyi kararlaştırdık.

AB ile diyalogları sürdürerek bu karşılıklı çalışmaları sürdüreceğiz. Daha artı özgür ve insan haklarını oluşturacak çalışmaları gerçekleştireceğiz. Eylem planını güncelleyeceğiz. OHAL komisyonunun yaptığı işlemler bizim fazla tartı verdiğimiz konu. Bunu da AB ile birlikte yapıyoruz. Bu sürede AB ile ilişkileri geliştirmeyi umuyoruz. Daha fazla özgürlük, daha pozitif insan hakları çalışması yapacağız. Avrupa İnsan Hakları çerçevesinde hükümetimizin ortaya koyduğu revizeler gerçekleştirilecek, bunu ev ödevi haline getirdik.

Bakan Gül: Daha artı serbest ve insan hakları çalışması gerçekleştireceğiz

“AB İLE İLİŞKİLERİMİZ AKILCI OLUMLU BİR SEYRE ÇEVİRECEKTİR”

AB’nin Türkiye ile ilgili önerileri bizim çalışmalarımız içerisinde. Uluslararası hukuka yerinde bir ülke Türkiye. 19 Temmuz’da OHAL uygulamasına son verdikten sonradan delegasyonları da kaldırdık. Bundan sonraki AB ile ilişkilerimizi rasyonel, olumlu bir seyre çevirecektir. İnsan hakları ile ilgili hükümet olarak bazı çekincelerimiz vardı. Bunları kaldırdık. Bunu da AB’ye bildirmiş olduk.

OHAL sürecinde kurduğumuz OHAL komisyonu AB ile işbirliği ile işini yaptı. Bilgi verdi. Hiçbir süre hukuktan taviz vermedik.OHAL çerçevesinde kurduğumuz diyalogları benzer çerçevede kurduk. OHAL’den sonraki hava hak süresince yansıyacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde Türkiye’nin şikayet edildiği müracaatlar 15 yılın en düşüğünde. 6400 tane dosya var. Bu 15 yılın en az dosya sayısı. Türkiye’nin hukuk çerçevesinde yoluna devam ettiğini gösteren bir veridir.”

“VİZE SERBESTİSİ GİBİ HAKLARI EDINMEK İSTİYORUZ”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamasının öne çıkan satır başları şöyle:

“Önümüzdeki süreçte Avrupa Konseyi ile daha yakın adımlar atacağız. İşbirliği iki tarafında yararına olmuştur. Gümrük birliği müzakerelerinin her yerde başlatılması ile ilgili çalışmalarımızı Hazine ve Maliye Bakanımız ve bizler sürdürüyoruz. AB kurumları ve komiserlerle çalışmayı sürdürüyoruz. 6 ölçüt kaldı. Bunlarla ilgili çalışıyoruz. Yalnizca parlamenter meclis yok, insan hakları dahil yakın ilişkilerimiz var. Vize serbestisi gibi hakları almak istiyoruz. Bu konudaki tüm çabaların karşılığını almayı, siyasi engellerin çıkarılmasını istemiyoruz. AB üyelerinden son zamanlarda gelen desteklerden bunu istiyoruz.

PKK, PYD, FETÖ gibi konularda daha artı yardım vermeliler. Bu konularda işbirliği bekliyoruz. AB’den terörle mücadelede daha artı destek vermesini istiyoruz. İşbirliği bekliyoruz. Çalışmalarımızı ilgili kurumlarla sürdüreceğiz. AB yüksek diyalog toplantılarımız var. Bu toplantıları ilgili bakan ve komiserlerle hayata geçireceğiz. Evrensel normları almaya devam edeceğiz. AB’ye üye olalım olmayalım reform AK Parti hükümetinin önceliği olmuştur. Yeni hükümet sisteminde de reformlar öncelik olmuştur.

Dışişleri Bakanı: Vize serbestisi çalışmalarımız devam ediyor

“REFORMLAR BİZİM HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ OLMUŞT OT GIBI YAŞAMA”

Bugün Avusturya’nın başkanlığında yeni fasılların açılmasını beklemiyoruz. Netice alabileceğimiz maddeler var. Bundan biri vize serbestisi. bir de gümrük birliğinin güncellenmesi ile ilgili 3 buluşma yapılmıştı. Bu toplantıların tekrar başlaması lüzumlu. Her iki tarafın lehinedir güncelleme. Bu konuda adım atabiliriz. Göç adımımız var. Türkiye yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Reformlar bizim daima önceliğimiz olmuştur.

Darbe girişiminden sonra AB, AB Komisyonu tarafından anlamayanlar oldu. Biz bu süreçten çıkabiliriz. AB arayış içinde. Biz de Türkiye’nin fikirlerini aktaracağız. Bu konudaki vizyonumuzu paylaşacağız. Ekonomi ve altyapılar konusunu AB ön plana almaya başladı. Enerji, yol, bağlantı projeleri gündeme gelecek. Avrupa Birliği ile her düzeyde onların da arzusuyla toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bir sonraki toplantımız Adalet Bakanlığımız ev sahipliğinde 11 Aralık’ta gerçekleştirilecektir.”