Medicana Çamlıca Tıp Merkezi Gıda ve Rejim Uzmanı Nilşah Karakurt, bilhassa kış aylarında kesintisiz hasta olan çocuklar üzerine tanımlama yapmış oldu. Dyt. Karakurt, Kış her tarafında, bir çok kez nezle ve grip olan, burun akıntısı, tıkanıklığı, kaşıntısı yaşamış; geceleri geçmeyen öksürük, öksürüğe yan hırıltı ya da solunum yetmezliği sorunları olan şahısların kesintisiz hastalanmalarının sebebi bünyesinin ilk olarak karşılaşmış olduğu mikroorganizmalara karşısında geliştirdiği müdafa sistemi bulunduğunu söylemiş oldu.
“Oyun çağı evlatları okulla birincil tanıştıklarında çoğunlukla hasta olabilirler”
Dyt. Nilşah Karakurt, bu dönemleri daha sağlıkla geçirebilmek bağışıklık sisteminin desteklenmesine emrindeki bulunduğunun altını çizerek, “Oyun çağı evlatları okulla ilk tanıştıklarında çoğunlukla hasta olabilirler. Bunun sebebi çocuğun yerinde ve tatminkar miktarlarda vitamin mineralleri alıyor olması ve barsak mikrobiyatasının ona kalkan olabilmesi için beslenmesinde probiyotik gıdalara yer devretmek gerekir” dedi.
Bağışıklık sisteminin hastalıkları hangi şikâyetlere neden olur?
Bağışıklık sistemindeki doğuştan gelen bozuklukların yada yetmezliklerin en mühim göstergesi, çocuklarda sık tekrarlayan enfeksiyonlar bulunduğunu bildiren Dyt. Nilşah Karakurt, “Bunun yanı sıra; göbek kordonunun geç düşmesi, ağızda uzun devam eden pamukçuk ve yaralar, uzun devam eden ishal, çoğalma ve gelişme geriliği, deride geçemeyen yaralar, lenf bezlerinde, karaciğer ve dalakta artış, ilerleyici denge bozuklukları, otoimmün hastalıklar görülebilmektedir” şeklinde konuştu.
Çocukların bağışıklık sisteminin gözden geçirilmesinin gerektiği durumlar hakkında da data veren Dyt. Karakurt; bağışıklık sistemini desteklemek için şu önerilerde bulunmuş oldu:
“Bağışıklıklarını desteklemek için A,C, D, B grubu vitamini yönünden varlıklı beslerken kefir, tamamlanmamış tuz ev turşusu, ev yoğurdu şeklinde probiyotik gıda kaynaklarını arttırılmalı. Kısaca bir çocuk günde bir yumurta 500 ml süt ya da yoğurt tüketiyor, 1 köfte dek köfte yada 1 porsiyon kurubaklagil tüketiyorsa kafi proteini almış anlamına gelir. Mecburi enerjinin karşılanması ve yağda eriyen vitaminlerin alınması için gereklidir. Burada yağ seçimi önemlidir. Hayvansal yağlar yerine zeytinyağı, kuruyemiş ve zeytin önemlidir ve toplam enerjinin yüzde 30’u yağlardan alınmalıdır.
Süt ve ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, koyu yeşil yapraklı sebzeler (pazı, ıspanak vb.), kuru baklagiller, kuru meyveler şeklinde kalsiyum kaynaklarını beslenmesine eklemeli.
Et ve türevleri, deniz ürünleri, yumurta, incir, üzüm, koyu yeşil yapraklı sebzeler (pazı, ıspanak vb.) şeklinde demir kaynaklarının tüketilmesi gerekir. Demir emilimini C vitamini arttırmaktadır. bu yüzden demirden zengin gıdalarla beslerken C vitamini kaynakları da verilmeli. Sözgelişi; bezelye yemeği yerken yanına domates verilebilir yada mercimek haşlanıp limon sıkılıp ara öğün olarak verilebilir.
Çocuğun bağışıklığını cesaretlendirmek için kuşburnu, kırmızı biber, yeşil biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler (pazı, ıspanak vb.), domates, patates ve turunçgiller şeklinde C vitamini kaynaklarını da beslenmesine eklemek gereklidir”.