Yolculuk hastalığı nedir? Yolculuk hastalığı tedavisi nasıl olur? Yolculuk hastalığına karşı hangi önlemler alınmalıdır?

Yolculuk hastalığı nedir? Yolculuk hastalığı tedavisi nasıl olur? Yolculuk hastalığına karşı hangi önlemler alınmalıdır?
Yolculuk hastalığı nedir? Yolculuk hastalığı tedavisi nasıl olur? Yolculuk hastalığına karşı hangi önlemler alınmalıdır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

9 günlük bayram tatili başladı. Tatilin dinç tamamlanması için alınması gereken önlemler olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Tatillerde turist ishali nedeniyle çoğu insan doktora başvuruyor. Turist ishalinin yanı sıra sıtma, sarıhumma, kolera, kara sarılık A ve B, tifo, zatürre ve gribe dikkat edilmeli” dedi. Kronik hastalığı bulunanlara ve alerjisi olanlara özellikle uyarılarda bulunan Doç. Dr. Elif Hakko, tatilde alınabilecek 8 önlemi şöyle sıraladı:

Diyabet, kalp, kanser gibi kronik hastalığı olan kişiler riskli gruba dahildirler. Benzer şekilde hamileler de diğer kişilere kadar daha artı risk taşırlar. Seyahate çıkacak kişinin düzenli kullandığı ilaçlar varsa seyahatten önce bu ilaçlar mutlaka gözden geçirilmeli.

Akla gelen en sık enfeksiyonlar turist ishali, sıtma, sarı humma, kolera, karaciğer iltihabı A ve B, karahumma, zatürre, griptir. Gidilecek lokasyona kadar zorunlu aşılar yaptırılmalı. Aşıların seçilmesi gezi edilecek ülkeye, kişinin bağışıklık durumuna, daha önce yapılmış aşılarına, eğer enfeksiyon edinilirse ciddiyetine, aşının kendisinin oluşturacağı ast etkilere tarafından yapılır.

Tatile gidecek kişinin varsa alerjisi olan ilaçları bir liste haline getirilerek yanında bulundurmalı.

İshalden korunmak için eller sık sık yıkanmalı, kapalı şişelerdeki sular tercih edilmeli. Musluk suyu ve musluk suyundan yapılmış buzlu içecekler içilmemeli ve paketsiz açıkta yiyecekler ve deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveleri soslar, salatalar gibi tehlikeli olabilecek yiyeceklerden uzaktan durulmalı.

tehlikeli yerlerde vurma, akupunktur ve piercing yaptırmak Karaciğer Iltihabı B, C AIDS gibi kanla bulaşan hastalıkların görülme oranını arttırır. İğnelerin tek kullanımlık olmasına dikkat edilmeli.

Gebeler için en yerinde seyahat gebeliğin 3-6 ayı arasıdır. Gebelerin kayak, dalma, su kayağı gibi sporları yapmaları sakıncalıdır. Gebeler ve emziren kadınlar her ilacı rahatlıkla kullanamayacakları için hap seçiminde dikkatli olmak gerekir.

Uzun yolculuklarda uzun süreli hareketsizliğe ast bacaklarda pıhtılaşma yaygın görülen bir sorundur. Özellikle ihtiyar, kalp veya şeker hastası kişilerde bu duruma rastlanır ve bu kişilere de pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar verilir.

Araç tutması ve jet lag da çoğunlukla görülen ve yolculuk kalitesini azaltan sorunlardır. Vasıta tutması olan kişiler için yolculuk öncesi alabilecekleri ilaçlar mevcuttur.