Faça izlerinin tedavisinde en iyi sonuçların kombine tedavilerle alındığını dile getiren Cildiye Uzmanı Doktor Fatma Yıldız, “Yani lazer tedavileri ile birlikte dürüst iyileşme sağlayan iğne ile yapılan tedaviler birlikte kullanılırsa sonuçlar daha başarılı olur. Faça izlerinin tedavisinde kullanılan lazer tedavilerin başında Fraksiyonel Lazerler gelmektedir. Bu lazerler cilde mikron düzeyinde kanallar açar. Bu kanallar iyileşirken cildi yenilemiş olur. İzlerin azalması sağlanır” dedi.
Faça izlerinin tedavisinde kullanılan diğer bir yöntemi ise iğneli tedaviler olduğunu ifade eden Dermatoloji Uzmanı Hekim Fatma Yıldız, “İğne ile izlerin içerisine cildi yenileyici maddeler enjekte edilir. Enjekte edilen madde, vitamin ve minerallerden oluşan bir karışım veya hyaluronik asit olabilir. İkisinde de kasıt cildin içerden iyileşmesini sağlamaktır. Bu Nedenle lazerle üstteki tabaka soyulduğunda alttan daha sağlıklı bir deri gelir. bunun dışında iğneli radyo frekans, dermaroller gibi cildi yenileyici başka tedavilerde kullanılabilir. Tüm tedavilerde maksat yeni kollajen oluşturup kesi izinin daha az görülmesini sağlamaktır. Kesi yerleri şişmiş şekilde ise şişmiş alanların içine yapılacak kortikosteroid iğneler kabarıklığın giderilmesinde fazla işe yarar.
Bu tedavilerin hepsi bilirkişi doktor göre yapılmalıdır. Cilt bütünlüğünü bozan bu tedaviler doktor olmayan kişiler göre yapılırsa daimi izler bırakabilir. Bu tedaviler süresince doktorunuz size yerinde iz giderici kremler önerecektir.
Faça izlerinin cerrahi olarak çıkarılması ne yazık ki bir çözüm değildir. Çünkü kesi izi olan yeri kesip çıkartıldığında bu alanına tekrar dikiş atılması gerekir oysa bu da daha artı bir iz demektir.Faça izleri için internete satılan asit içerikli ürünleri sakın kullanmayın. Bu ürünler derin yanıklar yapmaktadır. İzleri devretmek yerine kendisi yanma izi bırakır. Yine internette yazan ev yapımı maskeler işe haylaz.
Kısacası, faça izleriniz varsa ilk olarak bunun iyice geçmeyeceğini bilin, yüzde yüz geçeceğini iddia ederek mahsul satanlara inanmayın. Mutlaka bir cildiye uzmanına danışın. Doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi size önerecektir.” diye konuştu.
İHA