20-20-20 kuralı ile göz sağlığınızı koruyun!

20-20-20 kuralı ile göz sağlığınızı koruyun!
20-20-20 kuralı ile göz sağlığınızı koruyun!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Teknoloji çağında ekranlardan uzaktan kalmamız muhtemel yok. Ancak gözlerimizi de korumamız durum! ’ diyen Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, 20-20-20 kuralını anlattı:

Ekran karşısında uzun zaman kalmak gözlerimizi yorar. bununla beraber miyopi (uzağı net görememe) ve astigmatizma (bulanık görme) gibi göz kusurlarının oluşma riskini artırır.

Ayrıca cep telefonu ve bilgisayar ekranı karşısında uzun zaman kalındığında göz kırpma sayımız oldukça azalır. Göz kırpma sayımız azaldıkça gözümüz yeterince nemlenemez. bununla birlikte ekranın yaydığı ısı, ışık ve radyasyon gözyaşımızın daha hızlı buharlaşmasına neden olarak göz kuruluğuna sebep olur, gözlerde kanlanma, yanma ve batma şikayetleri oluşur.”

EKRANLA ARANIZDAKİ UZAKLIK EN DÜŞÜK 40 SANTİM OLSUN

Yazın klimalar, kışın ise ısıtma sistemleri, içinde bulunduğumuz etraf havasının nemini azaltarak göz kuruluğumuzun şiddetini artırır. Günün büyük çoğunluğunu kapalı ortamlarda spot ışık altında ekran karşısında geçirenlerin gözlerini koruyabilmeleri için basit fakat etkili bir kuralımız var: 20-20-20 kuralı. Nedir bu kural? 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca, 20 metre ve ötesine bakarak gözlerimizin dinlenmesine imkan tanıyabilir, göz kuruluğunun önüne geçebiliriz.

Ekranların yaymış olduğu zararlı ışınları azaltması nedeni ile bilgisayarımızın ekranına filtreli koruyucu takabilir, özel kaplamalı gözlük camları kullanabiliriz. Hem ekranla gözümüz arasındaki mesafenin en az 40 santimetre olmasına itina göstermeliyiz.

1543054620_mp_bahcelievler_goz_hastaliklari_uzmani_yrd_doc_dr_fatih_atmaca_20_kurali_01