Yüzlerce yıllık mozaikler yüzyıllık fabrikada

Yüzlerce yıllık mozaikler yüzyıllık fabrikada
Yüzlerce yıllık mozaikler yüzyıllık fabrikada
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adana’da, 1907 yılında yapılan Milli Mensucat Fabrikası’nın müze kompleksi olarak restore edilmesiyle geçen sene ziyarete açılan Kazıbilim Müzesinin ardından Mozaik Müzesi de tarihe ışık tutuyor.

ZAMANA YOLCULUK

Kompleksin Mozaik Müzesinde fabrikanın iki hangarı kullanılarak kronolojik sıraya tarafından ve toprak altından çıkarıldıkları mimari unsurlarıyla yerleştirilen taban mozaikleri, adeta zamanda gezi yaptırıyor. Mozaik Müzesinde, 2-6. asır arası dönemlere ait 930 metrekare mozaik sergileniyor.

MEDENİYETLERİN BEŞİĞİ

Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu, yaptığı açıklamada, yüzyıllardır çoğu medeniyete konut sahipliği yapan Çukurova’nın tarihi eserleriyle de önemli bir yer olduğunu söyledi.

Kentte kazı çalışmalarının sürekli sürdüğünü dile getiren Nedim Dervişoğlu, çıkarılan eserlerin restore edilen yüzyıllık fabrika hangarlarında sergilendiğini anlattı.

Milli Mensucat Fabrikasında Kazıbilim Müzesinin geçen yıl mayıs ayında açıldığını ve hemencecik gerisinde Mozaik Müzesi ile ilgili çalışmaların başladığını hatırlatan Nedim Dervişoğlu, bu etabın da tamamlandığını ve eserlerin yerleştirildiğini dile getirdi.

Yüzlerce yıllık mozaikler asırlık fabrikada

KAZIBILIM MÜZESİNE 98 BİN ZİYARETÇİ

Arkeoloji Müzesini açıldığı günden bu yanlamasına yerli ve yabancı 98 bin kişinin ziyaret ettiğini bildiren nedim Dervişoğlu, Mozaik Müzesinin de açılmasıyla bu sayının daha da artmasını beklediklerini söyledi.

Nedim Dervişoğlu, müzede yaşayan, eğiten, öğreten müzecilik anlayışı kapsamında 15 dalda el sanatları eğitimlerinin de yapıldığını sözlerine ekledi.

Yüzlerce yıllık mozaikler asırlık fabrikada

6 TEMATİK MÜZE YER ALACAK

Nedim Dervişoğlu, “Bunlar da 2020 yılında inşallah açılır. Müzecilik açısından keza ülkemizi keza şehrimizi ayrı bir noktaya taşır. Başka şehirlerde mozaik ve kazibilim müzeleri fazla var. Tarım ve Sanayi Müzesi ile fabrikanın da restorasyonu sırasında bulduğumuz 1907-1924 yıllarındaki yazılı belgelerinin de yer alacağı ‘Ulusal Mensucat Fabrikası Yazılı Belgeleri’ başlığı aşağı bir müzeyi de açacağız. Burada 6 tematik müze yer alacak. Bırakın ülkemizi dünyada böyle bir müze konsepti yok. Konsept tamamlandığı zaman sosyal tesisleriyle de ön plana çıkacak olan bir müze.” dedi.

Yüzlerce yıllık mozaikler asırlık fabrikada