Yüz Binlerce Kişinin Beklediği 65 Yaş Aylığı, 1 Eylül’de Zamlı Ödenecek

Yüz Binlerce Kişinin Beklediği 65 Yaş Aylığı, 1 Eylül'de Zamlı Ödenecek
Yüz Binlerce Kişinin Beklediği 65 Yaş Aylığı, 1 Eylül'de Zamlı Ödenecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halk Müziği aralarında “üç aylık” olarak da adlandırılan 65 yaş ve üzerindeki muhtaç vatandaşlara ödenen aylıklar, 1 Eylül’den itibaren hem aylık olarak ödenecek, keza de zamlı verilecek. Haziran ayında 266 liradan 500 liraya çıkan 65 yaş aylığı, 1 Eylül’de 543 lira olacak.

2022 sayılı kanun uyarınca, Sosyal Emniyet Kurumu’ndan ( SGK) herhangi bir gelir veya aylık almayan ve bir işte çalışmayan 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, devlet aylık bağlıyor. Kamuoyunda “65 yaş aylığı” ya da “üç aylık” olarak tanıdık ödemeler, bugüne dek üç ayda bir yapılıyordu. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine tarafından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 4 Haziran’da verdiği müjde çerçevesinde, 65 yaş aylığı ödemeleri 1 Eylül’den itibaren 3 ayda bir yerine, her ay ödenmeye başlanacak.

ZAMLI AYLIK ALACAKLAR

65 yaş aylığı, mayıs ayında yapılan hukuki düzenlemeyle 1 Haziran 2018 tarihinden geçerli elde etmek üzere 266 liradan 500 liraya yükseltilmişti. Aylıklar, memur maaş katsayısına yan olarak her altı ayda bir artıyor. Temmuz ayında memur ücret katsayısı yüzde 8.65 oranında artırıldı. Buna ast olarak, haziranda 500 liraya çıkartılmış olan 65 yaş aylığı 1 Eylül’den itibaren 543 lira olarak ödenecek.

GELİRİ 483 LİRANIN ALTINDA OLANLAR ALABİLİR

65 yaş aylığı, sosyal güvencesi olmayan, herhangi bir işte çalışmayan, eşinden, anne – babasından dul ve yetim aylığı almayan yoksul kişilere ödeniyor. Muhtaçlık durumunun tespitinde her ne nam aşağıda olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınıyor. Buna göre, birey başına düşen sıradan aylık gelir tutarı minimum ücretin aylık net tutarının 3’te 1’inden eksik olan kişilere 65 yaş aylığı bağlanabiliyor. 2018 yılı itibarıyla hane içinde birey başına aylık geliri 483 liranın altında olanlar, 65 yaş aylığından yararlanabiliyor. Bu tutarı aşanlara 65 yaş aylığı ödenmez.

Çocuklarıylaveya torunlarıyla birlikte yaşayan yaşlıların geliri hesaplanırken, daha önce, tüm hane halkı dikkate alınıyordu. Aile fertlerinden biri işe girerse, çocuklardan biri evlenirse 65 yaş aylığının kesilmesi laf konusu olabiliyordu. Geçen yıl bu konuda yaşlılar lehine düzenleme yapıldı. Bundan Böyle kazanç testinde yalnızca 65 yaş üstündeki birey ile varsa eşinin gelirleri dikkate alınıyor.

DOĞUM TARİHİNDE YAPILAN DÜZELTMELERE UYARI

65 yaş aylığı bağlanırken, yaş tespitinde, doğum tarihinde üretilmiş düzeltmeler dikkate alınmıyor. bu nedenle, mahkeme kararıyla yaşı büyütülmüş olanlar, 65 yaş alığından yararlanamaz. Bunlar, yaş düzeltmeden önceki kayıtlarına kadar 65 yaşını doldurdukları tarihte aylık bağlatabilirler.

618 BİN KIŞI YARARLANIYOR

Devlet, 65 yaşını doldurmuş fakir, güçsüz ve öksüz 618 bin vatandaşına aylık ödüyor. 1 Eylül’den itibaren 543 liraya yükselecek aylık üzerinden, 65 yaş aylığı dahilinde yılda 4 milyar lira ödeme yapılacak.

KİMLERİN 65 YAŞ AYLIĞI KESİLİR?

Sosyal Emniyet Kurumu’ndan vefat geliri ya da aylık bağlananların aylıkları kesilir. Kişi başına kazanç 483 liranın üzerinde olanların 65 yaş aylıkları da gelirin arttığı aydan itibaren kesilir. Mesela 900 lira geliri olan ailede, eşlerden biri öldüyse kişi başına gelir 483 liranın üzerine çıkacağı için, bu durumun yazıyla bildirilmesi gerekir.

65 yaş aylığı alırken nafaka bağlananların da aylıkları kesilir.

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine tarafından, devlete ait sosyal hizmet kuruluşlarında bahşedilen bakım hizmetinden yararlanıp harçlık ödenenler 65 yaş aylığından yararlanamaz.