YKS için çoğu kez sorulan sorular ve cevapları güncellendi

YKS için çoğu kez sorulan sorular ve cevapları güncellendi
YKS için çoğu kez sorulan sorular ve cevapları güncellendi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖSYM’nin internet sitesinde, kamuoyunda anlaşılmayan hususlara açık sözlülük getirmek için 2018-YKS’ye ilişkin güncellenen sık sık sorulan soru ve cevaplar paylaşıldı.

GENEL BAŞARI SIRASININ ÖNEMİ

Buna göre, netice belgesindeki ek puanlı başarı sırası, adayın kendisi ile aynı ya da yakın alandan mezun olup ek puanları ile “YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda açıklanmış ilgili yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı bulunan adaylar içindeki başarı sırasını gösteriyor.

Adayların, program tercihlerini yaparken ilave puanlı galibiyet sırasından daha fazla genel galibiyet sırasını göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

PROGRAMLARIN KONTENJANLARI

Tıp programlarının toplam 14 bin 657, eczacılık programlarının 3 bin 366, mimarlık programlarının 8 bin 796, diş hekimliği programlarının 6 bin 109, mühendislik programlarının 83 bin 2, hukuk programlarının ise 16 bin 662 kontenjanı bulunuyor.

ENGELLİ NAMZET KABUL ŞARTI

YKS’ye engelli aday olarak başvurmayanlar, özel kabiliyet sınavlarına engelli aday olarak başvuru yapabilecek. Engelli adaylardan, TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını engelli sağlık kurulu raporu ile belgelemeleri kaydıyla, özel kabiliyet sınavları için ilgili üniversiteye başvuru formu yapabilecek.

Engelli adayların, özel yetenek sınavlarına uygulamak için ÖSYM’ye sağlık raporu göndermesi gerekmeyecek. Özel yetenek sınavlarına başvurmak isteyen engelli adaylar, “engelli sıhhat kurulu raporu”nu ilgili üniversiteye sunacak.

Bir yükseköğretim programına merkezi atama ile yerleştirilen adayların, sıralama sonuç belgesinde tescil tarihi ve adresi yer alacak. Keza yerleştirildikleri üniversitelerden de detaylı veri alabilecek.

Seçim ve yatırma için herhangi bir ücret ödenmeyecek. ÖSYM başvuru formu merkezlerinde seçim işlemi yapılamayacak.

YKS için sıkça sorulan sorular ve cevapları güncellendi