Yeni meslek kuran gençlere ödenti ve prim teşviki sağlanıyor. Vergi teşviki üç sene, prim teşviki bir sene sürüyor. Define ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), genç girişimcilere sağlanan ücret ve prim teşvikine ilişkin ayrıntıları bir broşürde topladı. Kendi işini hazırlamak isteyen gençlere sağlanan aidat ve prim teşvikinden, kimler nasıl yararlanacak? İşte detayları…
3 YIL BAŞTAN BAŞA
Vergi teşviki 10 Şubat 2016 tarihinden itibaren ticari, zirai ya da mesleki faaliyeti sebebiyle adlarına birincil defa Kazanç Vergisi mükellefiyeti tesis olunan genç girişimcilerine uygulanıyor. Bunların, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi baştan başa elde ettikleri kazançlarından takvim 75 bin liralık kısmı, Kazanç Vergisi’nden istisna tutuluyor.
17 BİN 130 LİRA
Bu yılki ücret dilimleri üzerinden yapılan hesaplamaya tarafından, 75 bin lira kazanç elde eden bir genç girişimci 17 bin 130 lira Kazanç Vergisi ödemekten kurtulacak. Geliri daha pozitif olan girişimciler ise kazançlarının 75 bin liraya dek olan kısmı için ödemeleri gereken 17 bin 130 lirayı ödemeyecekler.
SİGORTA AVANTAJI
Genç girişimcilerin, keza ödenti hem de sosyal emniyet prim teşvikinden yararlanabilmesi için ise Bağkur (4B) kapsamında birincil defa sigorta tescilinin 1 Haziran 2018 tarihinden daha sonra üretilmiş olması gerekiyor. Şartları sağlayan genç girişimcilerin, en az ücret üzerinden hesaplanacak sosyal emniyet primleri bir sene her tarafinda Hazine kadar karşılanacak. Genç girişimciler, aylık 700, takvim 8 bin 400 lira prim ödemekten kurtulacak.
ÜÇ YILDA 60 BİN LİRA
Bu yıl 1 Haziran’dan sonradan kendi işini kurmuş bir genç girişimci, bir yıllık prim ve üç takvim ödenti teşviki doğruca, bugünkü en düşük aidat ve Kazanç Vergisi üzerinden toplam 59 bin 792 lira avantaj elde edecek. Sigorta prim teşvikinden faydalanmak isteyen gençler, alt bulundukları ödenti dairesinden ‘genç girişimcilerde gelir istisnası’ belgesi alacak. Bu belgeyi emrindeki bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya merkezine sunarak, teşvikten yararlanabilecek.
KİMLER YARARLANIR?
Kazanç istisnasından; ticari, zirai ya da mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına birincil kere Kazanç Vergisi mükellefi olan, mükellefiyet açılış tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış kişiler yararlanabiliyor. Kazanç istisnasından yararlanan mükellefler, kira, menkul kıymet anapara geliri, ödenti gibi beyana emrindeki diğer bir gelirinin olması durumunda, sadece ticari, zirai ve mesleki kazançları dolayısıyla istisnadan yararlanabilecek.