Google, Mastercard’la Yaptığı Gizli Anlaşmayla Mağaza Alışverişlerini de İzlemiş

Google, Mastercard'la Yaptığı Gizli Anlaşmayla Mağaza Alışverişlerini de İzlemiş
Google, Mastercard'la Yaptığı Gizli Anlaşmayla Mağaza Alışverişlerini de İzlemiş
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnternette online satışlar öncelikle edinmek üzere alıcı trendlerini adım adım izleyebilen Google’ın bu gücünü bir adım daha öteye taşımak için kayda değer bir anlaşmaya imza attığı ortaya çıktı. Uluslararası haber ajansı Bloomberg göre ortaya çıkarılan bu gizli anlaşmanın diğer tarafı ise milletlerarası ödeme sistemleri kuruluşu Mastercard.

PERAKENDE SATIŞLARI DA TAKIP EDEBİLMEYİ HEDEFLİYOR

Bloomberg’in haberine göre Mastercard ile yaptığı anlaşmayla Google, tüketicilerin perakende satışlarını da takip edebilmeyi hedefliyor. Her iki tarafın da hemen şimdi resmen duyurmadığı anlaşmanın, internetten yapılmayan satın alma verilerini kapsadığı belirtiliyor.

Bu Nedenle küresel internet arama motoru pazarında yüzde 90’lık pay ile internet trendlerini elinin altında tutan Google, tüketicilerin çevrimdışı alışveriş trendlerini izleyebilecek.

GOOGLE MİLYONLARCA DOLAR ÖDEMİŞ

Google ve Mastercard’ın tüketicilerin alışveriş trendlerini araştırmak için takriben 4 yıldır bir işbirliği yaptığına dikkat çekilen Bloomberg’in haberinde, taraflar arasında yapılan ve geçmişi birkaç sene öncesine dayanan anlaşma aleyhinde Google’ın Mastercard’a milyonlarca dolar ödediği belirtildi.

KART İŞLEMLERİNİN YÜZDE 70’İNİ TOPLAMIŞ

Google, internet kullanıcıların dijital but izlerini takip ederek, fiziksel bir ortamda son bulan alışveriş yolculuklarını ölçümlemek isteyen marka ve şirketler için 2017 yılında “Store Sales Measurement” adlı servisini kullanıma sunmuştu.

Google ile Mastercard arasında yapılan anlaşma kapsamında paylaşılan işlem verilerin de bu serviste kullanıldığı ifade edilirken; Google geçen yıl iş ortaklarının kimler olduğunu açıklamadan duyurduğu bu servis yoluyla, ABD kredi ve banka kartı işlemlerinin takriben yüzde 70’ini topladığı açıklamıştı.

Anlaşmanın detayları hakkında resmi yorumlama yapılmazken, Bloomberg’e konuşan Google’ın bir sözcüsü, “Meslek ortaklarımızla hiçbir bireysel bilgiyi paylaşmıyoruz. Onlar yoluyla banka ve kredi kartı bilgileri gibi hiçbir kişisel bilgiye ulaşmıyoruz” dedi. İşbirliği dahilinde kullanıcı harcamalarını rahat tuttuğunu savunan Google, sadece reklamlar ve satın alma sonuçları üzerine eğilimleri reklam verenlere sağladığını açıklama etti.