Yarım asırdır Trabzon hasırını yaşatıyor

Yarım asırdır Trabzon hasırını yaşatıyor
Yarım asırdır Trabzon hasırını yaşatıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlkokulun gerisinde çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen Süleyman Bayram, birkaç yıl sonra kuyumcuda çalışan arkadaşının önerisiyle işe başladı. Süleyman Bayram, 16 yaşında çırak olarak başladığı egzersiz hayatına 1977 yılına değin kuyumcu atölyelerinde devam etti.

ATÖLYESİNİ AÇTI

Bu tarihten sonradan kendi atölyesini açan Bayram, sipariş üstüne oğluyla, örülmüş altın hasırdan gerdanlık ve bileklik gibi değişik takılar yapıyor. “bir daha dünyaya gelsem yeniden benzer işi yaparım” diyen iki torun sahibi 69 yaşındaki sanatçı, Ortahisar ilçesine yan Kemerkaya Mahallesi Kunduracılar Caddesi’ndeki bir meslek hanında bulunan atölyesinde günde sıradan 10-12 saat çalışıyor.

Yarım asırdır Trabzon hasırını yaşatıyor

EN YAŞLI ÜÇ USTADAN BİRİ

Süleyman Bayram, geçmişi yüzyıllar öncesine değin uzanan ve bölgenin manâlı el sanatlarından Trabzon hasırını yaşatmaya çalışan kentteki en ihtiyar üç ustadan biri olduğunu söyledi.

GELECEK NESİLLERE BIRAKMAK İSTİYOR

İşini sevdiğini ve yarım asrı aşkın süredir yaptığı mesleğinden fazla hoşnut olduğunu bildiren Bayram, “Geçmişten günümüze sürekli hasır sanatına bizden sonraki ustaların da devam etmesini istiyorum. Hasır bölgemizin bir kültürü, yok olmaması lazım. O Kadar fakat Trabzon’da nikah yapıp da hasır almayan değil. Her gelin hasır istiyor.” dedi.

Yarım asırdır Trabzon hasırını yaşatıyor

SABAHIN BIRINCIL IŞIKLARIYLA İŞE KOYULUYOR

“Bismillah” diyerek açtığı atölyesinde o günkü işlerini bitirmeye çalıştığını dile getiren Süleyman Bayram, işe her sabah 07.00’de geldiğini, yetiştirmesi gereken iş olduğu durumlarda ise 06.00’da işbaşı yaptığını ifade etti.

YOĞUN MESAİ HARCIYOR

Süleyman Bayram, “Örücüden gelen hasırı pense, örs, tokmak, eğe, makas gibi çeşitli aletler kullanarak düzeltiyorum. Bileklik ve gerdanlığın birleşme kısmına kaynak kullanarak toka takıyorum. Peşinde asitin içine atıyorum ve böylelikle altın ana rengine dönüşüyor. Hasırı örücüden aldıktan sonra işlemleri yapmam yaklaşık 5 saatimi alıyor. Bu zaman hasırın genişliğine tarafından değişiyor. Daha az sırada örülmüş takımları ise fazla daha kısa sürede tamamlıyorum. Gün içerisinde, hasırın genişliğine tarafından değişmekle birlikte ortalama 7 ekip siparişi tamamlayıp, kuyumcuya veya müşteriye teslim edebiliyorum.” dedi.

Yarım asırdır Trabzon hasırını yaşatıyor