Denizli’de, havanda dövdüğü doğal renkli taşları büyük emekle iğne ya da tığ ucu yardımıyla sanat eserine dönüştüren Hüseyin Çoban, sabırla işlediği tuvalinde eşsiz eserler ortaya çıkarıyor.
TAŞ İŞLEME SANATINA YÖNELDİ
Türkiye’nin çeşitli kentlerinde hoca olarak çalıştığı dönemde doğal taşlarla resim yapmaya başlayan Hüseyin Çoban, emekliliğinin peşinde Denizli’nin Tavas ilçedeki evinin altındaki bodrum katını atölyeye çevirdi. Hüseyin Çoban, bir süre yağlı boya ve ebru sanatıyla ilgilendikten daha sonra 17 sene önce taş işleme sanatına yöneldi.
TAŞ İTHAL EDİYOR
Doğadan topladığı taşları ilk olarak havandan el yardımıyla ufalayan ve bunları elekten geçiren Hüseyin Çoban, toz şeker parça başına büyüklüktekileri suyla tülbentten geçirerek tozlarından arındırıp kurutuyor, arkasında renklerine kadar ayırıyor.
Eserlerinin yapım süreci, boyutuna tarafından 7 günden başlayıp 7 ay kadar süren Hüseyin Çoban, Tokat, Kütahya, Kastamonu, Eskişehir, Ankara gibi çoğu bölgeden taş alıyor. Hüseyin Çoban, renk uyumunu tutmak için Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden de taş tedarik ediyor.
HOBİ OLARAK BAŞLADI
Hüseyin Çoban, hobi olarak başladığı resim sanatında renkli taşlarla öbür bir tarz geliştirdiğini söyledi.
Yaptığı işin mineral mozaik çalışması olarak da bilindiğini gösteren Hüseyin Çoban, ahşapın üzerinde iki kat plastik çekip, oluşturacağı devlete ait üzerine yaptıktan sonra tığ ucuyla tutkalı damla damla çizgiler üzerine bıraktığını ve taşı üstüne dökerek rötuş yaptığını anlattı.