Yalnızca 14 İlde Üretimi Yapılabilen Pikan Cevizinin Kilosu 130 Liradan Satılıyor

Yalnızca 14 İlde Üretimi Yapılabilen Pikan Cevizinin Kilosu 130 Liradan Satılıyor
Yalnızca 14 İlde Üretimi Yapılabilen Pikan Cevizinin Kilosu 130 Liradan Satılıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’nın Serik ilçesinde 6 sene önce 277 dönüme dikilen pikan cevizi ağaçları meyve vermeye başladı. Geçen sene birincil ürün alınan ağaçlardan 2 ton mahsul elde edildi. Firmanın Genel Müdürü Kenan Yüce, pikan cevizinin kabuklusunun toptan 40-50, kabuksuzunun 110-130 lira arası tip bulduğunu belirterek, bu yıl 5 ton, gelecek sene da 10 tonun üstünde imal gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Rus meslek insanı Aslan Gaboev, 2012 yılında Serik’e alt Çandır Mahallesi’nde diğer ceviz türleri ve çeşitlerine tarafından iç randımanı yüksek olması ve ılıman iklimlerde de daha eksik masrafla yetiştirilmesiyle tanıdık pikan cevizi üretimine yöneldi. 277 dönümlük alana dikilen pikan cevizi ağaçları 2016 yılında mahsul vermeye başlarken, geçen sene mahsul hasadına geçildi.

14 İLDE YETİŞTİRİLEBİLİYOR

Firmanın Genel Müdürü Kenan Yüce, pikan cevizinin Ege ve Akdeniz bölgesinde narenciye ve avokado gibi diğer üretimi yapılan meyve türlerine göre geliri en yüksek, giderleri asgari çeşit olduğunu söyledi. Ulu, “Özellikle Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahil bandında bulunan 14 ilde üretim fırsatı mevcuttur. 500 rakım altındaki 14 ili kapsayan bölgede pikan cevizi yetiştiriciliği fırsat yatırım aracıdır. Ülkemiz geçen sene 650 milyon dolarlık ceviz ithal etmiş. Bu pikan cevizi ABD’de çok popüler bir meyvedir ve asıl yurdu da ABD’dir. Bu meyveden 500 çeşit ürün elde edilmektedir” dedi.

BU YILKİ GAYE 5 TON

Geçen sene 2 ton mahsul ürettiklerini ve bunun 1250 kilosunun Afrin Operasyonu’nda tahsis yapan askerlere gönderdiklerini anlatan Kenan Ulu, “Bu yılki hedefimiz 5 ton. Gelecek yıl da 10 tonun üstünde ürün bekliyoruz. Kabuklusu toptan 40-50, kabuksuzu 110-130 lira arası değişen fiyatlarda satılıyor” diye konuştu.