Vitamin eksikliğini önlemenin yolları

Vitamin eksikliğini önlemenin yolları
Vitamin eksikliğini önlemenin yolları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mevsim değişiklikleriyle birlikte vücudumuzda da bazı şartların değişmesi meydana kazanç. Tıpkı bahar aylarında çoğu kez görülen takâtsizlik gibi vücudumuz yazın da sıcakla uğraş eder. Bu sırada daha artı gereksinim duyduğu enerji ve beraberinde metabolizmanın hızlanması sonucunda da vücudumuzda vitamin eksiklikleri ortaya çıkabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınlarının hücrelerimize zarar vermesi de vitamin eksikliklerinin oluşma nedenlerindendir.

Vücuttaki bütün eksiklerin sağlığını etkileyeceğinin altını çizen Özsoy, “Vitaminler hem psikolojik keza biyolojik olarak hücrelerimize dek koruyan, uyku halini bile aranjör harflerdir. Dinç beslemek sadece kısa aralıklarla diyet olarak yapılabilecek bir araç değil, hayatımız her tarafında sıhhat için sürdürmemiz gerek bir yaşam biçimidir. Dolayısıyla sağlıklı beslemek sizin her mevsim, nerede olursanız olun, hava kaç derece olursa olsun içerisindeki vitaminleri ile her daim aynı sağlıkta kalmanızı sağlar. Verdiği psikolojik rahatlık ve hatta salgılattığı mutluluk hormonu da yanındaki artı olur” diyerek daha dinç bir yaz devretmek isteyenlere önerilerde bulunuyor.

D vitamini kaynağı güneş

D vitamini, gıda kaynaklarından vücuda alınan ancak sentezlenmesi, güneş ile oluşan bir vitamindir. Dolayısıyla kışın zaten yetersiz kalan bu vitamin bilhassa yazın telafi edilmezse bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir.

– Güneş tamamen vücudumuzda tesir belirten bir vitaminin eksikliğini de yazın daha fazla hissederiz. Bilhassa yazın kapalı kıyafetler giyinmemeli, kısa aralıklarla emin saatlerde güneşten yararlanmalıyız. aynı zamanda kışa deposunu hazırlamalıyız.

– Kemik gelişimi ve kalsiyumda kayda değer rol oynayan D vitamini kaynakları; yaz aylarında daha fazla tüketme fırsatımız olan deniz ürünlerinde, yağlı balıklarda, süt, yumurta ve mantar da bulunmaktadır.

– Eksikliğinde halsizlik, adale ağrıları gibi sağlık sorunları ve ilerlemesi durumunda bilhassa kadınlarda osteoporoz (kemik erimesi), çocuklarda raşitizm hastalığına sebep olabilir.

A vitamini cildi güneşe karşı koruyor

Güneşe karşısında önemli bir koruyucu olan A vitamini, cilt lekeleri, kırışıklık, deri kanseri gibi sorunların önlemeye yardımcı olur. Güneşin zararlı ışınlarından vücudumuzun hücreleri özellikle cildimizin hasar görmemesi için vücut A vitaminine yazın daha fazla gereklilik duyar ve eksikliği oluşur. aynı zamanda mevsim değişikliğiyle oluşabilecek bağışıklık sisteminin zayıflamasını ve beraberinde getireceği sorunları alıkoymak içinde A vitaminine her daim ihtiyacımız vardır.

– Besin kaynakları ise turuncu meyve ve sebzeler (havuç), kırmızı et, balık, yumurta, domates, sakatatlardır.

Yağlı tohumlar E vitamini kaynağı

E vitamini, vücudumuza hasar veren bağımsızlık radikallere karşı koruyucu, önemli vitamindir. Cilt, saç ve damar sağlığında epeyce kayda değer olan bu vitamin eksikliğinde bu fonksiyonlarda sıhhat sorunları oluşabilir. Nitekim güneş koruyucularının, kremlerin böylece çoğunda da E vitaminini görürüz. Yaz aylarında eksikliğinin yaşanmaması gereken antioksidan olan E vitaminini; yağlı tohumlar (fındık, fıstık, ay çekirdeği, badem), zeytinyağı ve nebati yağlar, zeytin, avokado, kuşkonmaz, kırmızıbiberden alabiliriz.

C vitamini için sebze meyve

– Yazın güneşin zararlı etkilerini azaltan ve bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan C vitamini, bilhassa güneş ışınlarının neden olduğu cilt kanseri riskini azaltır. Çilek, domates, limon, kivi, kırmızıbiber, turunçgiller, kavun, karpuz, yeşilbiber kaynaklarıdır.

B vitaminini için kurubaklagil tüketin

– B grubu vitaminleri de bilhassa B1 (Tiamin) vitamini yaz aylarında en çok eksikliği hissedilen vitamindir. Karbonhidratları enerji çevirmekte rol oynayan B1 vitamini, yazın büyüyen enerji ihtiyacını karşılamaya asistan olur. Bu sayede yorgunluğu ve halsizliği önlemektedir.

– B vitaminleri bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği gibi beyin ve sinir sistemi, deri ve saç sağlığında da manâlı rol oynar. böylece yazın vücudun B vitaminlerine duyduğu gereklilik artar. Eksikliğinde ise asap sistemi hastalığı olan beriberi görülebilir.

– B1 vitamini ağırlıklı olarak kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, brokoli, karnabahar, patates, tahıllar, yağlı tohumlar, et ve et ürünlerini besin kaynaklarıdır.