Van’daki kazılarda Urartular’ın bacak izine rastlandı

Van'daki kazılarda Urartular'ın bacak izine rastlandı
Van'daki kazılarda Urartular'ın bacak izine rastlandı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Kalesi’nin güneyinde bulunan eski Van şehrindeki höyük ve sitadel alanda yürütülen kazı çalışmalarıyla kentin 7 bin yıl öncesine uzanan tarihi, yaşamsal özellikleri ve konut sahipliği yaptığı medeniyetlerin mimari özellikleri gün yüzüne çıkartılıyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yürütülen kazılarda, Urartu soylularının yaşadığı belirlenen alanda ayak izine rastlandı.

“26 SANTİMETRE UZUNLUĞUNDA”

Konyar, yaptığı açıklamada, 2015 yılından bu yandan kalede kazıların devam ettiğini söyledi.

Bu yılki kazılarda Urartu soylularının yaşadığı komplekste bir ayak izine rastladıklarını anlatan Konyar, “Bu kompleksteki kerpiç duvarları açarken Urartu soylusuna ait olduğunu düşündüğümüz 26 santimetre uzunluğunda ve 36 numara olduğunu tespit ettiğimiz bir but izini gün yüzüne çıkardık. Bölgede yapılan kazılarda birincil kez aracısız insana ait bir izin ortaya çıkarılması fazla önemli.” dedi.

Van'daki kazılarda Urartular'ın ayak izine rastlandı

“MÜZEYE TESLİM EDİLECEK”

Ayak izi yapısının antropologlarca inceleneceğini anlatan Konyar, “Yapılan incelemelerin arkasından ayağın yapısıyla ilgili bir tespit ortaya konulabilir. Ayak izi şu an bulunduğu yerden kesilerek alındı. Laboratuvarda gerekli incelemelerin gerisinde müzeye teslim edilecek. Bu but izinin manevi anlamda önemi büyük. Çünkü Urartular’a ait bir iz.” diye konuştu.

Van'daki kazılarda Urartular'ın ayak izine rastlandı

Van'daki kazılarda Urartular'ın ayak izine rastlandı