Uzun yolculuklarınızda sıkça mola verin

Uzun yolculuklarınızda sıkça mola verin
Uzun yolculuklarınızda sıkça mola verin
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Fizik Çare ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Okumuş Ender Süzer, Kurban bayramı tatili öncesinde uzun yolculuğa çıkacak sürücülere dikkat olarak, uzun vakit trafikte kalmanın bel ve boyun ağrılarına niçin olabileceğini hatırlatırken, her türlü yolculuk esnasında kas ve eklemlerdeki hareketsizliğin tüm vücudu negatif etkileyebileceğini söyledi. bu nedenle molalarda birkaç kolay alıştırma ile boyun, sırt ve bacak kaslarını esnetilmesi nasihat ediliyor.

Yolculuk süresinin artmasının, ağrıların artmasına ve bel ile boyun sağlığını olumsuz etkilediğine uyarı çekilirken, bu durumdan kaçınmak için doğru duruş pozisyonunda (postürde) kalınması gerektiğini vurguladı.

uzun yolda dikkat

Hareketsizlikten kaçının

Hareket yetersizliğinin, eklemlerde sancı ve tutukluk; bel ve karın kaslarında zayıflığa sebep olabileceğini açıklayan Dr. Aydın Ender Süzer, uzun yolculuğa çıkacaklara şu tavsiyelerde bulundu:”Uzun zaman koltukta oturduğumuzda vücudun aldığı kötü pozisyon sebebiyle omurga üstünde zorlama oluşabilir. Bel ve boyun sağlığımızı gözetmek için dürüst duruş pozisyonunu korumanızı ve hafif egzersizler yapmanız uygundur. Otururken baş ve omuzlarımızın belimize kadar daha önde olması, bel ağrısına neden olabilir.

uzun yola dikkat

Uzun yolculuklar ağrıları artırıyor

Uzun seyahatlerde değişmez duruş da omurga üstünde zorlama oluşturur. Saatlerce gezmek, rahat ya da rahatsız bir pozisyonda oturmak; omurga üstünde baskı oluşturuyor. Bu baskılar sırt, bel ve boyun ağrılarını arttırır. Yolculuk sırasında her 30 dakikada bir hareket ederek, değişmez pozisyonu değiştirip vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak, bel ve boyun ağrısı engellenebilir.

2 saatte bir 15 dk ara verme

Sürüş esnasında sırt ağrısını eksilmek için her saat başı bir miktar durmak ve yürümek ya da dinlenmek gerekir. Vasıta kullanırken, bel üzerindeki yükü rahatlatmak için ise, hızı sabitlemek de kuytu bir yolculuk yapmaya muavin olur. Arabada bel yastığı uzun süreli yolculuklarda yardım olarak yardımcıdır. Bilhassa boyun ağrısı, bel ve sırt ağrısı çekenler uzun süreli araç kullanırken rahatsız olabilirler. Uzun yolculuklarda sürücülerin 2 saatte bir 15 dakika mola vermesini nasihat edilir. Verilen molalarda aracınızdan indikten daha sonra birkaç basit alıştırma ile boyun, sırt ve ayak kaslarınızı esnetebilirsiniz:

uzun yolda dikkat

Boyun Egzersizleri: Düşey pozisyonda sağ elinizi kalçanızın altına yerleştirin, sol elinizle ise başınızı arkadaki kısımdan destekleyin. Başınızı öne ve sola eğerken çenenizi sağa doğru çevirin. Boynunuzun arkadaki ve bağlı adale gruplarındaki gerilmeyi hissettiğiniz noktada 15 saniye dek bekleyin. Bu hareketi 10 defa her iki istikamet için baştan edin.

Omuz Egzersizleri: Düşey olarak oturun, her iki omzunuzu da benzer anda geriye yuvarlak olarak hareket ettirin, benzer hareketi sonradan öne dürüst yapın (omuz yuvarlama ). Bu hareketi 10 defa bitmiş edin. Kolunuz 90 derece öndeyken, bir elinizi dirseğinizden kavrayın ve diğer omzunuza çekin. 10 saniye gergin bir şekilde tuttuktan daha sonra gevşetin. Benzer hareketi öteki kolunuz için de yapın. Her taraf için 5’er kere yapmanız tatmin edici olacaktır.

Bacak ve Etap Esnetmek İçin Egzersizler: Düşey olarak oturun. Topuklarınızda yükselin, 10 saniye bekleyin ve gevşeyin. Şu Anda de parmak uçlarınızda yükselin, 10 saniye bekleyin ve gevşeyin. Bu hareketi 10 defa tekrarlamanız tatmin edici. Bir eliniz belinizdeyken, aynı bacağınızı düz olarak uzatın, bütün ağırlığınızı topuğunuza verin ve 10 saniye tutun. Bu hareketi 5 kere tekrarlayın ve hareketi öteki bacağınız için uygulamayı unutmayın.

Omurga hastalıklarını önlemek için jurnal hayatta yapabilecek öneriler:

Uyumlu egzersiz yapın. Boyun, sırt, bel ve karın kaslarınızın gücü arttıkça omurganıza binen tartı azaltır.

– Egzersiz ortamınızı gözden geçirin ve ergonomik, bel destekli bir koltukta oturun.

Masa başında çalışırken mutlaka düşey oturun, uygunsuz postürde tablet, laptop ve cep telefonu kullanımının omurganıza zarar verir. Bilgisayara/tablete eğilmekten kaçının.

– Atıl kalmayın, eksik hareket omurga çevresi kaslarınızı güçsüzleştirir. Aynı pozisyonda uzun süre tembel kalmayın.

– Fazla kilolarınızdan kurtulun, hatta ideal kilonuzda olmaya çalışın.

– Sigara disklerin yapısını bozar, sigara içenler omurga hasatlığına meyillidir, sigaradan uzakta durun.

– Omurganızı tekrar tekrar sıcak tutmaya uyarı edin, terledikten sonra soğuğa çıkmayın. Klima önünde durmayın, araba camından kesintisiz rüzgar almayın.