Milyonlarca eserle Ulusal Kütüphane

Milyonlarca eserle Ulusal Kütüphane
Milyonlarca eserle Ulusal Kütüphane
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sahip olduğu her türden yazılı ve görsel mirası koruyup, tasnif ederek kullanıma arzetmek ve gelecek nesillere adapte etmek misyonunu ve sorumluluğunu taşıyan Ulusal Kütüphane, 1946’da kuruldu, 16 Ağustos 1948 tarihinde ise kullanıcıya açıldı.

EN BÜYÜK KAYITLAR KÜTÜPHANESİ

Türkiye’nin en büyük kayitlar kütüphanesi ve kültürel hafızası konumunda yer alan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Ulusal Kütüphane’den yılda yaklaşık 700 bin birey hizmet alırken, internet ortamında sunulan kütüphanecilik hizmetlerinden de yılda ortalama 800 bin kişi faydalanıyor.

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

ÇALIŞMALARIYLA ÖN PLANDA

Her sene güncellenen ve toplam kayıtlı üye sayısı 110 bin olan, 9 okuma salonunda toplam bin 357 şahsiyet kullanıcı kapasitesine sahip kütüphane, yalnızca kütüphanecilik yok; yayın, restorasyon ve koruma, dijitalleştirme, kültürel ve milletlerarası etkinlikler ile sosyal yükümlülük kapsamındaki çalışmalarıyla da ön plana çıkıyor.

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

DATA KAYNAKLARININ DERLENMESİ

Gelişen teknolojiye paralel araştırmacıların dürüst bilgiye süratli ve basit bir şekilde erişebilmesi amacıyla internet üzerinden sunulan Ulusal Kütüphane hizmetleri aralarında “Katalog Taraması”, “Dijital Kütüphane Sistemi”, “Türkiye Bibliyografyası”, kitap ayırtma hizmeti, görme engelli vatandaşlar için “Konuşan Kitaplık”, “Taş Plak Koleksiyonu” ile “Avrupa Dijital Kütüphanesi (Europeana)” yer alıyor.

Dünyadaki çoğu muadil kurumun başlattığı elektronik derleme eser konusundaki yasal ve yönetimsel tedbirleri tamamlayan Ulusal Kütüphane’de bu sene elektronik ortamdaki veri kaynaklarının derlemesine başlanacak.

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

KOLEKSİYONU MİLYONLARCA ESERLE DOLU

Milli Kütüphane koleksiyonlarında temmuz ayı itibarıyla 1 milyon 410 bin basma kitap, 27 bin 796 el yazması eser, sayıları tahmini 10 milyona ulaşan 255 bin deri süreli yayınlama, 32 öbür türde 134 bin 611 kitap dışı materyal, 26 bin 362 makaralık mikrofilm koleksiyonu bulunuyor.

Hem 20 elektronik bilgi tabanı üzerinden 13 milyon belge sunuluyor.

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

NADİR KİTAPLARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

El yazması koleksiyonlarında Osmanlı Devleti’ne ait birincil ansiklopedik eser olan ve 1428 yılında yazılan “Muradname”, Ebu’l-Hayr Rumi’nin yazdığı “Saltuk-name”, Udi göre yazılan “Macera-yı Mah” gibi çok manâlı eserler de yer alıyor.

Zengin koleksiyonunda Osmanlı döneminde Arap harfleriyle basılmış birincil basımevi baskılarından kitaplar da yer alan Ulusal Kütüphane, halk edebiyatının en canlı kaynaklarından olan “cönkler” ile latin harflerinde yayın yılı 1801 öncesine ait nadir kitaplara da ev sahipliği yapıyor.

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

18 MİLYON DİJİTAL İÇERİK ÜRETİLDİ

Ulusal Kütüphane’nin Dijital Kütüphane sistemi üzerinden ise 27 bin 796 çok değerli yazma eser, son dönem Osmanlı ve ilk dönem Cumhuriyet döneminden açılmak üzere gazete ve dergiler, meşhur ressamlara ait tablolar, sinema afişleri, tasvirler gibi birçok görsel içeriğe ulaşabilmek mümkün.

Sistem tamamen araştırmacılar, kültürel ve bilimsel çalışmalarda uygulamak üzere Türk tarihinin zengin geçmişine zaman ve mekandan bağımsız olarak internet bağlantısı olan herhangi bir noktadan erişebiliyor.

Dijitalleştirme çalışmaları kapsamında da öncelikli olarak Türkiye’nin en büyük süreli yayınlama koleksiyonu ile kıymetli yazma eserler koleksiyonu dijitalleştirilirken, bu çalışmalarla bugüne dek 18 milyon dijital içerik üretildi.

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

GÖRME ENGELLİLER İÇİN SESLENDİRİLMİŞ 5 BİN KİTAP

Görme engelli vatandaşların da kütüphane hizmetlerinden faydalanması amacıyla hayata geçirilen “Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi”nde ders kitapları, güncel ve alışılmış edebi eserlerden oluşan; roman, şiir, deneme, öykü, psikoloji gibi bambaşka kategorilerde seslendirilmiş 5 bin kitap bulunuyor.

Ayrıca gönüllülerin de desteğiyle yılda ortalama 300 yeni sesli kitap arşive kazandırılıyor. Profesyonel ekipmanla donatılmış 11 kabinden oluşan stüdyoda seslendirilen ve teknik işlemleri tamamlanan sesli kitaplar, görme engelli üyelerin internet üzerinden erişimine açılıyor ya da talep edenlere CD/DVD halinde adreslerine gönderiliyor.

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

ON BİNLERCE KİTAP YURT DIŞINDAKİ KÜTÜPHANELERE ULAŞTIRILIYOR

Türkiye’nin tarihsel ve kültürel bağının bulunduğu ülkelerle de ortak kitap değişimleri veya tek taraflı kitap bağışları yapan Ulusal Kütüphane, bu kapsamda onbinlerce kitabı yurt dışındaki kütüphanelere ulaştırdı.

öte yandan Ulusal Kütüphane’nin “Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı”nda yüzbinlerce el yazması ve nadir eser zamanın yıpratıcı etkilerine karşısında koruma altına alınıyor.

Kütüphanenin en özel hizmetlerinden biri olan “Taş Plaklar Sistemi” ile de koleksiyonda yer alan 5 bin taş plak internet üzerinden müzikseverlerin beğenisine sunuldu.

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane

Milyonlarca eserle Milli Kütüphane