Uzmanlardan yola çıkacak olanlara uyarı

Uzmanlardan yola çıkacak olanlara uyarı
Uzmanlardan yola çıkacak olanlara uyarı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı tatili için yola çıkacakların sayısında bu yılda önemli bir çoğalma bekleniyor. Bayram tatili sürecince trafik yoğunluğunun artışına paralel olarak trafik kazaları da artma gösteriyor. Geçen sene 10 günlük Kurbana Bayramı tatilinde yurt genelinde yaşanan kazalarda toplam 122 kişi hayatını kaybetti, 617 kişi de yaralandı. Bu kazaların önlenmesi için de birbiri ardına uyarı açıklamaları geldi.

“ARAÇLARIN BAKIMI 1 HAFTA ÖNCESİNDEN YAPILSIN”

Türkiye Alet ve Mühendisler Odaları Birliği’ne tabi Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, bilhassa uzun yola çıkacak sürücülerin gezi öncesi yapması gerekenleri anlattı. Araçların devirli kontrollerinin yapılmasına dikkat çeken Kılıç, “Sürücülerin bayram tatilinde yola çıkmadan mümkünse 1 hafta önceden araçların bakımlarını yaptırmaları gerekiyor. Araç bakımından kastımız, aracın çalışan tüm aksamının kontrolü. Bilhassa ön takım kontrolünün yapılması lazım. Fren sistemi bu kapsamda çok manâlı. Buranın bilhassa kontrol edilmesi lüzumlu. Kampananın ve lastiklerin kontrolü de kayda değer.” açıklamasında bulundu.

KAZALARDA BIRÇOK ZAMAN ŞOFÖR HATASI OLUYOR

Lastiğe dek kontrol yapılmasını söyleyen Kılıç, “Eskimiş lastikle yola çıkmamak gerekli. Lastiklerin her birinin kontrolleri üretilmiş olması gerekir. Özellikle uzun yola çıkacak sürücülerin, dinlenmiş olmaları uykularını almış olmaları gerekir. Çünkü trafikte yaşanan kazaların yüzde 90’ı şoför kaynaklıdır. Emrindeki şoför hataları içinde bir sürü neden var. Hatalı sollama, iki vasıta arasındaki takip mesafesini koruyamama, halsiz olma, uyku hali bütün bunlar kazalara niçin olan şeyler. Güvenlik kemerinin de seyahat her tarafında takılı olması gerekiyor. Sürücülerin dinlenerek araçlarının bakımlarını önceden yapması gibi durumlar, trafik kazalarını en asgariye indirecek nedenlerdir. Bu hususta sürücülerin bilhassa bayramlar gibi trafiğin yoğun olduğu zamanlarda tüm bunlara uyarı etmesi gerekiyor” biçiminde konuştu.

Uzmanlardan yola çıkacak olanlara uyarı

“KONTROLLER TEDBIRLI YAPILMASI LAZIM”

Bayram tatillerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle birçok otobüs firmasının ilave sefer yaptığını belirten Kılıç, “Ek seferler nedeniyle de trafiğe meydana çıkan araçların kontrollerinin daha itinali yapılması lüzumlu. Çünkü, istek üstüne ivedi olarak yol çıkıyorlar, sürücülerinin dinlenip dinlenmediği, aracın bakımının yapılıp yapılmadığı, kullandığı yakıta değin kontrol edilmesi gerekiyor. Çünkü geçen yıllarda yaşadığımız ve 10 numara yağ dediğimiz ve kullanılan yakıtın kesinlikle araçlarda kullanılmasının engellenmesi gerekiyor. Çünkü alıştırma esnasında kısa sürede alev aldığını görüyoruz. Bunların mutlaka engellenmesi gerekiyor. Devirli kontrollerinin yapılıp yapılmadığı denetleme edilmesi gerekiyor.” dedi.

Uzmanlardan yola çıkacak olanlara uyarı

“2 – 3 SAATTE BİR MOLA VERİN”

Özellikle binek araçlardaki LPG’li araçların, kontrolü çok kayda değer diyen Kılıç, “LPG’li araçlardaki sızdırmazlık raporu özgür bırakıldı. Bundan Böyle bunlar ağır kusur olarak geçmiyor. Dolayısı ile kontrollerden çok rahatlıkla geçebiliyorlar. LPG’li araçlar, kaza hemen azami, alev bölge, kısa sürede alev topuna dönüşen bir şekilde yanabiliyorlar. Bunun hasarı sonucu vefat oranlarının da daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bir sürücünün 5 saatten fazla araç kullanmaması gerekiyor. 2 – 3  saate bir ara verme vermesi gerekiyor. Somurtkan halde bu yorgunluk kazalara niçin olabiliyor.” ifadelerine yer verdi.

Bir uyarı da Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği’nden geldi. Derneğin Bilim Kurulu göre hazırlanan önlemler ise şöyle sıralandı:

– Bayramda Gündüz araç kullanılmasına itina gösterilmelidir.

– Yola çıkarken ağır yemekler yenmemeli,sulu gıdalar, meyve  ve salatalar seçim edilmelidir.

– Araç kullanırken bir şeyler  atıştırmamalı, yola çıkarken ve ara verme yerlerinde uyku getirecek ayran veya yoğurt alınmamalıdır. Molalarda dere, kahve ve limonata  tercih edilmelidir.
Uzmanlardan yola çıkacak olanlara uyarı

– 200 /250 km de bir ya da maksimum 3 saat vasıta sürüşü sonrası,  şüphesiz dinlenme ve ihtiyaç molası verilmelidir.

– Şoför dar edeceği keten ve pamuklu, vücudu sıkmayan  yapışmayan terletmeyen  gömlek şort gibi giysileri tercih etmelidir. Terlik giyilmemeli, fren  ve  debriyaj da sorun olmayacak spor ayakkabı seçim edilmelidir.   

– Sürücüler kullandıkları ilaçların uyku getirme  ve konsantrasyon bozma özellikleri olup olmadığını incelenmelidir.

– 10 yaşından minik çocuklarınızı mutlaka arkadaki koltuğa oturtunuz ve güvenlik kemerlerini bağlayınız. Çocuklar için mutlaka oto koltuğu kullanınız.

Uzmanlardan yola çıkacak olanlara uyarı

– Şoför ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka güvenlik kemerini takınız ve öteki yolcular da dahil almak üzere  cep telefonu kullanmayınız.

– Peşine Düşüp Takip mesafeniz hızınızın yarısı kadar olmalıdır. 100 km hızda , öndeki vasıta ile 50 m mesafe bırakmalısınız.

– Ayrılmış yollarda (duble yol) sürat sınırları otomobiller için maksimum 110 km/h, ikâmetgâh yerlerinden geçerken sürat sınırınız maksimum 50 km/h  olmasına uyarı ediniz

– Bayram tatiline giderken vasıta bakımları yapılmalı,lastik basınçları yoklama  edilmeli,Gezgin ve önem miktarı araç ruhsatındaki değerleri geçmemeli, güvenlik kemeri mutlaka takılmalı, bagajdaki ağırlık sabitlenmelidir.