Üniversiteyi tanımak kaygıyı azaltıyor

Üniversiteyi tanımak kaygıyı azaltıyor
Üniversiteyi tanımak kaygıyı azaltıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), yerleştirme sonuçları Ölçme Seçme ve Sıralama Merkezi (ÖSYM) göre yarın açıklanacak. Milyonlarca öğrenci üniversiteli olmay hayali kurarken, uzmanlar öğrencileri kazandığı okulu görmeleri ve daha yakından tanımaları gerektiği konusunda uyarıyor.

“OKULUNUZU TANIYIN”

Üniversitenin lokal değerlerden kopmadan evrensel değerler edinme yeri olduğunu söyleyen ve üniversitenin tanımı ile başlayan  Gelişim üniversitesi Öğretim Görevlisi Bilirkişi Psikolog Kahraman Güler, Birincil günler zor geçse de mutlaka okula alışılacaklar. Öncelikle bundan belirli olun ve kendinize şans verin. Ilk zamanlar sizinle benzer kültürel özellikler içeren arkadaşlar edinin. Mektep başlamadan önce, yaşayacağınız şehri, okuyacağınız okulu kampüsü ve bölümünüzün akademik kadrosunu tanımak ilk süreçteki kaygıyı azaltıyor. Hemen eve çıkmayın, arkadaşlarınızı tamamen tanıyın. Diğer bir kayda değer faktör de bölümünüzdeki üstteki sınıflarla kuracağınız iletişim. Yürüdüğünüz yolu sizden önce deneyimlemiş şahısların desteğine ihtiyacınız olacak” şeklinde konuştu.

“FARKLILIKLARI TEHDIT OLARAK GÖRMEYİN”

Üniversitede kulüplere katılmanın öğrencilere sağlayacağı faydadan bahseden Kahraman Güler, “Üniversitelerde birçok kulüp seçeneği vardır. Bunlardan bir ya da birkaçına katılmanız; insanlarla iletişiminizi, empati yeteneğinizi, organizasyon yeteneğinizi, önderlik yeteneğinizi, takım çalışmasını, yardımlaşmayı, paylaşmayı, birlikte iş yapma kabiliyetinizi geliştirecek ve en önemlisi kendinize olan güveninizi arttıracaktır. Kendinizi farklılıklara açabilmeniz manâlı. Ezberlerini bozan her şeye karşı hürmet ve hoşgörü göstermeli, farklılıkları bir korkutma olarak yok, bir zenginlik ve veri kaynağı olarak görmek gerekir” dedi.

Üniversiteyi tanımak kaygıyı azaltıyor

“MUTLAKA HOBİ EDİNİN”

Öğrencilerde, liseden ve engebeli bir imtihan döneminden yeni çıkmış olmanın verdiği rahatlamanın olacağını bildiren Kahraman Güler, “Bu dönemde abes vakitlerinizi doldururken, yapacağınız aktivitelerin yanında mutlaka okulunuz ve bölümünüzle ilgili size katkı maddesi sağlayacak alışkanlıklar edinin. Kendinizi tanıyın. Sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyleri belirleyip bu doğrultuda kendinizi geliştirin. Keyif aldığınız, kendinizi iyi hissettiğiniz alanda ilerlemek ve gelişmek motivasyonunuzu arttıracaktır. Mutlaka bir hobi edinin” diye konuştu.

Üniversiteyi tanımak kaygıyı azaltıyor

“STAJ YAPMAK SİZE EN BÜYÜK DESTEĞİ SAĞLAYACAK”

Derslere bulunma, okumak, çözümlemek dek staj yapmanın da önemine değinen Kahraman Güler, “Çalışacağınız alanı bakmak, tanımak, zorluklarıyla, menfaat ve dezavantajlarıyla rastlamak, alanınızda başarı yakalamış kişilerle amaçlamak size yolunuzu çizme konusunda en büyük desteği sağlayacak, mezun olduktan daha sonra bocalamanıza engel olacaktır. Unutmayın ne değin erken başlarsanız, ne kadar tecrübe edinirseniz öyle menfaat” ifadelerini kukllandı.

Üniversiteyi tanımak kaygıyı azaltıyor