Üniversite adaylarına imtihan daha bitmedi uyarısı

Üniversite adaylarına imtihan daha bitmedi uyarısı
Üniversite adaylarına imtihan daha bitmedi uyarısı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ardından öğrenciler, 7-14 Ağustos tarihleri aralarında tercihlerini yapabilecek. Koyma sonuçları ise 31 Ağustos’ta açıklanacak.

Matematik Öğretmeni İlker Sümer, öğrenci ve velilere uyarılarda bulunarak, “ÖSYM ’nin belirttiği bir haftalık zaman bereketli seçim yapmak için çok eksik. böylece öğrenciler ve veliler çoktan seçim sürecine başlamalıdır. Adaylar ÖSYM ’nin 3 Temmuz ’da ön data olarak paylaştığı kılavuzu iyi incelemelidir.” dedi.

FIRSATIN YANINDA TEHLIKE

Tercih döneminin üniversiteye giriş sınavından bambaşka düşünülemeyeceğini ifade eden İlker Sümer, “Sınav daha bitmedi önümüzde çok uyarı edilmesi gereken bir final var. Bu da seçim süreci. Bu yıl içerisinde büyük fırsatlar dek riskler de barındırıyor. bu nedenle öğrencilerin ve velilerin özenli bir şekilde tercih sürecine hazırlanmaları gerekiyor. Buradaki tahmin bilimsel olmalıdır. YÖK Atlas ’ta son 4 yılın sıralamaları, puanları ve kontenjanları mevcut olduğundan öğrenciler bu veriler ışığında hareket edebilirler” şeklinde konuştu.

PUAN MI SIRALAMA MI

YKS bir yatırma sınavı olduğu için öğrencilerin puanına tarafından değil, başarı sıralamasına kadar tercih yapmaları gerektiğine uyarı çeken İlker  Sümer, “Bunu yaparken de resmi kaynaklar kullanılmalıdır. Mesela İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Alet Mühendisliği Bölümü 2017 yılı için 35 bin 90 galibiyet sıralamasıyla öğrenci yerleştirmiştir. 2018 yılında tercih yapacak öğrenci bu sıralamayı dikkate alarak tercihlerini yapmalıdır.” ifadelerini kullandı.

SIRALAMANIN ÖNEMİ

ÖSYM ’nin öğrencilere 23 bin satırdan oluşan bir listeden 24 tercih hakkı tanıdığını da vurgulayan İlker Sümer, “Bahşedilen bu seçim sayısındaki hedef öğrencinin yerleşmek istediği bölümleri listelemesi ve yapacağı tercihlerden sıralama olasılığını artırmasıdır. Bunun yanı sıra tercihte en önemli hususlardan biri de yerleşmek isteyen adayların seçim aralığını geniş tutmalarıdır. Mesela bir adayın Türkçe Matematikteki (TM) başarı sırası 210 bin olsun, bu aday ilk birkaç tercihini 90-120 binlerdeki yerlerden yapıyor, daha sonra genel sıralamasını 150 binlerden başlatıyor, ortadaki bloğu kendi sıralamasının azıcık üstü ve birazcık altından oluşturuyor.” biçiminde konuştu.

Üniversite adaylarına sınav daha bitmedi uyarısı

ÖLÜ TERCİHE UYARI

Matematik Öğretmeni İlker Sümer, listenin herhangi iki esnasında bulunan tercihler arasındaki tutarsızlığa, ölü seçim dendiğini, öğrencilerin bu konuya uyarı etmesi gerektiğini anlatarak ,”Adayın 11. tercihi 150 binden öğrenci alan bir bölüm, 12. tercihi de 120 binden öğrenci alan bir bölüm olsun. Şöyle düşünelim; 150 bine giremeyen bir adayın, 100 binlik bir yere girmesi mümkün olmadığından yapmış olacağı tercih, ölü tercih olacaktır.” dedi.

YENİ AÇILAN ÜNİVERSİTELER

ilker Sümer, “Açılan yeni üniversitelerdeki bölümlerin taban puanları ve başarı sıralamaları belirlenmiş olmadığı için öğrenciler buralara düşük puanlarla girilebileceğini düşünürler. Böyle riskli durumlarda üniversitelerin yer aldıkları şehirler ve yakınında yer alan üniversitelerin başarı sıralamalarının dikkate alınmasını öğüt ediyoruz. Örneğin İzmir ’de yeni açılan Bakırçay Üniversitesindeki bölümlerin taban puanları ve galibiyet sıralamaları muhakkak yok. Öğrenci bu üniversiteyi seçim ederken İzmir ’deki üniversitelerin birim galibiyet sıralamalarını dikkate almalıdır. Üniversite seçim edilirken akademik, bireysel, uluslararası galibiyet kriterleri, şehir seçimi, sosyokültürel ve idareli kriterler, idare kadrosu, akademik kadro, öğrenci başına düşen akademisyen sayısı, berat ve makale sayısı, yüksek lisans programları, yatay-düşey geçiş imkânları, çift anadal-yandal imkânları, yabancı dil, milletlerarası diploma geçerliliği, barınma ve burs imkânları, teknolojik altyapı (tekno-üniversite), öğrenci değişim programları gibi önemli belli başlı başlıklar dikkate alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Üniversite adaylarına sınav daha bitmedi uyarısı