Üniversite adayları için YKS tercihi bugün başlıyor

Üniversite adayları için YKS tercihi bugün başlıyor
Üniversite adayları için YKS tercihi bugün başlıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ölçme Seçme ve Sıralama Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumu Sınavı (YKS), sonuçlarını 31 Temmuz’da adaylara duyurdu. ÖSYM’nin yayımladığı tercih kılavuzunda tercih işlemleri 7-14 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

SONUÇLAR 31 AĞUSTOS’TA, TERCİHLER EYLÜLDE

Uzmanlar öğrencileri ayrıntılı bir araştırmadan daha sonra tercih yapmalarını önerdi. Seçim sonuçları ise ÖSYM kadar 31 Ağustos Cuma günü açıklanacak.

YKS sonuçlarına göre bir programa tescil hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül 2018 tarihleri aralarında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül 2018 tarihleri aralarında yapılacak.

TERCIH İÇİN BARAJ ŞARTI

YKS ’ye başvuran tüm adaylar tercih yapma hakkına sahip değil. Sınavın ilk oturumu olan Esas Yeterlilik Testi ’ne (TYT) katılmayanlarla TYT ’ye girip baraj puanı olarak belirlenen 150 ’nin aşağıda puan alanlar tercihte bulunamıyor. Tercih olabilmek için başta TYT ’ye bulunma ve yeterli baraj puanını vermek gerekiyor.

Sadece sınavın birincil oturumu olan TYT ’ye katılıp 150 ve üstünde puan alanlar, kılavuzda Tablo-3 ’te gösterilen önlisans bölümlerinden seçim yapabiliyor. Öteki oturumlar olan Bölge Yeterlilik Testi (AYT) ve/veya Tanıdık Olmayan Dil Testi ’ne (YDT) katılıp, bunlardan birinden ya da ikisinden de 180 ve üstünde puan bölge adaylar da bu programlara seçim listesinde yer verme hakkına sahip.

ÖN LİSANS VE LİSANS TERCİHİ

TYT ’ye katılan bir üniversite adayının lisans tercihinde bulunabilmesi için ilk kez ikinci oturum AYT ve/ya da üçüncü oturum YDT ’ye girip 180 ve üzerinde puan alması gerekiyor. Bu adaylar keza Tablo-3 ’teki önlisans keza de kılavuzda Tablo-4 ’te gösterilen lisans programlarını tercih edebilir.

TYT ’den 150 veya daha üstünde puan alıp AYT ya da YDT ’ye katılmayanlar ile AYT/YDT ’ye katılıp 180 ’in altında puan alanlar da önlisans programlarından seçim yapabiliyor. Ancak bu adayların lisans programı seçme şansı yok.

Üniversite adayları için YKS tercihi bugün başlıyor

SEÇIM SIRASININ ÖNEMİ

Seçim yapma hakkı olan her adayın başta yapması gereken operasyon, girmek istediği önlisans ve lisans programlarını Tablo-3 ve Tablo-4 ’deri bularak seçim sırasına ayarlamak.

Uzmanlar, adayların dikkatini tercih sırasının önemine çekiyor. Çünkü seçim yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak.

Program tespiti ve sıralamayı yapanların, bu programların kodlarını, adlarını ve emrindeki oldukları üniversite ile fakülte/yüksekokul adlarını seçim sırasına göre yazması gerekiyor.

Üniversite adayları için YKS tercihi bugün başlıyor

24 SEÇIM HAKKI

Adayların tercih listesine toplam 24 program yazma hakkı var. Ama, tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değil. Mesela, bir aday seçim bildiriminde sadece dört programı uygulamak istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, yalnızca bu dört programı yazabilir.

PROGRAM SEÇERKEN UYARI EDİLMESİ GEREKENLER

Adayların okumak istedikleri yükseköğretim programlarının, seçim listesindeki sırasını belirlerken çok itinalı davranması ve bunlar hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Kılavuzda, Tablo-3 ’te gösterilen önlisans ve Tablo-4 ’te gösterilen lisans programlarının adaylarda aradığı şartlar belirtiliyor.

Okul türü, bölge, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşulları tamamen karşılanamayan programlar tercih listesine yazılmamalı. Bir programın gerektirdiği koşullar dikkate alınmadan yapılan tercihlerin sorumluluğu adaya ait olacak. Adayların seçim edilen programların şartlarını karşılayıp karşılamadığı ÖSYM kadar denetleme edilmeyecek.

Merkezî sipariş verme öncesi yapılacak kontrollerde, adayın koşullarını taşımadığı tespit edilebilen tercihler geçersiz sayılacak. Koşullarını taşımadığı saptama edilemeyen bir programa adayın puanı tatmin edici olduğu için yerleştirilse bile kaydı yapılmayacak.

bu nedenle ‘Tablo 3 ve Tablo 4 ’te yer alan ‘Yükseköğretim Programlarının Durum ve Açıklamaları ’ bölümünün (iki kısım halinde düzenlenen bu şart ve direktifler) mutlaka okunması gerekiyor.

Üniversite adayları için YKS tercihi bugün başlıyor

TERCİHLER NASIL YAPILACAK

İşlemlerini tamamlayan öğrenciler 7-14 Ağustos arasında tercih bildiriminde bulunacak. Tercihler, ÖSYM ’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kişisel olarak alınacak.

Dilekçe merkezlerinden tercih yapılamayacak. başkaca, e-posta, posta, fax vb. üzerinden ÖSYM ’ye gönderilen tercihler kabul edilmeyecek ve işleme alınmayacak.

ÖSYM ’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden tercih listesini dolduran adayların işlemini, ekrandaki uyarılara göre sonlandırması gerekiyor. Seçim ekranında “2018- YKS Tercihleriniz ÖSYM ’ye bildirilmiştir” ifadesini gören adaylar, seçim listesinin ÖSYM ’ye ulaştığından muhakkak olabilir.

Üniversite adayları için YKS tercihi bugün başlıyor

DEĞIŞIM YAPILABİLECEK

Adaylar tercihlerini, T.C kimlik numarası ve şifreleriyle https://ais.osym.gov.tr adresinden yapabilecek. başkaca posta, fax, e-posta gibi herhangi bir yolla ÖSYM ’ye yapılan tercihler kabul edilmeyecek. Bu işlemler tamamlandıktan sonra adaylar, seçim süresi içinde aynı adresten tercihlerinde değişiklik yapabilecek.