Türkiye ve Rusya iki taraflı savaş uçağı üretebilir

Türkiye ve Rusya iki taraflı savaş uçağı üretebilir
Türkiye ve Rusya iki taraflı savaş uçağı üretebilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2

Rus devlet savunma sanayi şirketi Rosteh’in Uluslarası Meslek birliği ve Bölgesel Politikalar Direktörü Viktor Kladov, Türkiye ile yürütülen S-400 hava savunma sistemleri, iki taraflı savaş uçağı üretimi, askeri-teknik ve diğer sanayi sektörlerindeki projelere ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

“5. CINS SAVAŞ UÇAĞI ÜRETİMİ İÇİN UZUN BİR İSTİŞARE SÜRECİNE IHTIYAÇ VAR”

Rusya ile Türkiye arasında 5. nesil savaş uçağı üretimi için uzun bir istişare sürecine ihtiyaç duyulduğuna göze çarpan eden Kladov, “Böyle büyük bir proje için tarafların sadece ilgisi yeterli yok, bununla beraber ortak niyetlenmek için hazır olmaları da gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE’NİN TATMIN EDICI TEKNOLOJİ VE SANAYİ ALTYAPISI VAR”

Ortak savaş uçağı üretiminin “ciddi” bir karar olduğunu belirten Kladov, “Ancak böyle bir karar alınırsa, Rusya ve Türkiye’nin bu projenin uygulanmasında manâlı sonuçlar elde etmek için tatmin edici teknoloji ve sanayi altyapısına sahip olduğundan eminim.” diye konuştu.

Türkiye ve Rusya ortak savaş uçağı üretebilir

S-400’LERİN TESLİMATI 2019’DA

Helikopter ve doğalgaz türbin motorlarının yapımı gibi sivil sanayi alanlarında Türkiye ile meslek birliğine uzun süredir devam ettiklerini anımsatan Kladov, “S-400 anlaşmasının, ülkelerimiz arasındaki askeri-teknik meslek birliğini desteklemek ve geliştirmek için önemli bir adım olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Ayrı yeni sanayilerde de iş birliğimizi geliştirmemizin önünde bir engel görmüyorum.” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA ÜSTÜNDE EŞİ OLMAYAN BİR SAVUNMA SİSTEMİ”

Türkiye ’nin, S-400 ’lerin teslimatını öne sürüklemek istediğini anımsatan Kladov, “Birincil sistemin Türkiye ’ye 2019 ’da teslim edilmesini planlıyoruz. S-400 ’ler, havadan gelebilecek adeta bütün tehditleri bertaraf edebileceğiniz, dünya üzerinde eşi olmayan bir savunma sistemi.” dedi.

Kladov, S-400 ’lerin Türkiye ile iki taraflı üretimine ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, “Bu konuda fazla ciddi teknolojilerden bahsediyoruz. Böyle bir üretim organizasyonuna hazırlanılması için kayıtlı bir zamana, uygun malzemelerin tedarikine, teknik altyapıya ve insan kaynaklarına gereklilik var.” biçiminde konuştu.

“TÜRKİYE MADEN VE TIPTA YÜKSEK POTANSİYELE SAHİP”

Türk pazarının, Rosteh için öncelikli pazarlardan biri olduğunun altını çizen Kladov, “Yalnızca savunma sanayisi yok, bilhassa de sivil sanayi için yüksek teknoloji konusunda teklif edebileceğimiz şeyler var.” ifadesini kullandı.

Türkiye ve Rusya ortak savaş uçağı üretebilir

Türkiye ’nin Türkiye Uzay Ajansı ’nı kurmaya karşın kararını memnuniyetle karşıladıklarını gösteren Kladov, şöyle devam etti:

“Daha Alçak kuruluşumuz Rosoboronexport, Türk uydusu Turksat-4A ’nın fırlatılmasında yer almıştı. Üstelik, Türkiye ’nin coğrafi konumunu ve yöresel madencilik sanayisini göz önünde bulundurduğumuzda, madencilik konusunda da önerebileceğimiz teknolojilere sahibiz. Şvabe holdingimiz ise yüksek teknoloji tıbbi ekipmanlar üretimine yoğun bir şekilde devam ediyor. Bütün bu sektörlerin Türkiye ’de yüksek bir potansiyele sahip olduğuna eminim.”