Türkiye-Ukrayna İlişkileri Bu Çalıştayda Konuşulacak

Türkiye-Ukrayna İlişkileri Bu Çalıştayda Konuşulacak
Türkiye-Ukrayna İlişkileri Bu Çalıştayda Konuşulacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA, Türkiye ile Ukrayna’nın stratejik yol haritasının geliştirilmesi için önemli bir çalıştaya konut sahipliği yapacak. Bölgede ve dünyada değişen siyasi ve ekonomik dengelere karşı atılacak adımların konuşulacağı ‘Türkiye-Ukrayna İlişkilerinde Stratejik Yol Haritası’ adlı çalıştaydan meydana çıkan yol haritasının Türkiye’nin dış politikasına katkı maddesi sunması bekleniyor.

Dünya dengelerini de sarsan bölgedeki gerilimin azaltılması ve iki ülke ilişkilerini ilerletmek için bugün Ankara’da kritik bir çalıştay gerçekleşecek. ‘Türkiye-Ukrayna İlişkilerinde Stratejik Yol Haritası’ adlı çalıştayın amacı, iki ülke ilişkilerini geliştirmek ve geleceği birlikte yapı etmek. Ukrayna Ankara Büyükelçiliği, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Keçiören Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen çalıştaya Türk ve Ukraynalı bilirkişi yetkililer ve akademisyenler katılacak.

Bölge sorunlarına ilişkin çözüm önerilerinin de ele alınacağı çalıştayla ilgili konuşan EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren, “Bu çalıştay hesaplı, sosyal, siyasi ve kültürel olarak son yıllarda büyük bir ivme şampiyon Türkiye-Ukrayna ilişkileri ve her iki ülke için epeyce stratejik siklet talep ediyor” ifadesini kullandı. İki ülkenin tarihi, coğrafi ve kültürel yakınlıkları olduğuna muhabere eden Eren şöyle devam etti:

“İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1991 yılında Türkiye’nin, Ukrayna’nın bağımsızlığını tanıyan birincil ülkelerden biri olmasıyla başlamış ve 2011 yılında ise kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) mekanizmasıyla stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmiştir. Çalıştayda, bu stratejik ortaklık katılımcılar tarafından etraflıca tartışılacak ve bu tartışmalar da bölge istikrarına katkı sağlayacak.” – Ankara