“Bab-ı Ali Toplantıları”nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, aralıksız, nitelikli ve idareli enerji ürünlerinin tüketiciye ulaştırılması için son dönemde birçok yatırım yaptıklarını anlattı. Bakan Dönmez Aralık ayında Türkiye’nin ikinci sondaj gemisinin geleceğini ve Karadeniz’de petrol ve doğal gaz aramaya başlayacağını söyledi.
“TÜRKİYE ENERJİ KAYNAKLARI BAKIMINDAN KENDİNE YETEN BİR ÜLKE”
Dönmez, Bakanlık olarak talep güvenliği üstünde durduklarına işaret ederek, “Çünkü olmayan enerjinin bedeli bugün ödediğimizden fazla daha fazla. Bir sanayi kuruluşusunuz 1 saat elektrik dursa tüm tezgahlarınız, üretiminiz durabilir, hatta kalite sorunları yaşayabilirsiniz. O açıdan biz gözümüz gibi bakıyoruz.” diye konuştu.
Dönmez, Türkiye’nin enerji kaynakları açısından kendine yeten bir ülke olmadığını anımsatarak, şunları kaydetti: “Bilhassa son yıllarda yerli ve yenilebilir kaynakların enerjideki payının artırılmasını vurguladık. hemen elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 50 civarında. Kurulu şiddet açısından bakarsanız bu yüzde 58-59’larda… Yerli ve yenilenebilir kaynakların toplam üretim içindeki payı atmosferik şartlı olarak değiştirme arz ediyor.”
TürkAkım ve TANAP projelerine dikkati çeken Dönmez, “Yaptığımız yatırımlarla jurnal doğal gaz arz kapasitemiz 303 milyon metreküpe çıktı. Yani bundan böyle yüzde 20 yedeğimizde var. LNG terminallerini ek ederek başardık.” dedi.
“YENİ SONDAJ GEMİSİ ARALIK AYINDA SULARIMIZA İNMİŞ OLACAK”
Fatih Dönmez, petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında da ciddi bir atak başlattıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz sene Türkiye birincil kez kendi sondaj gemisini aldı. Geçtiğimiz haftalarda da Fatih sondaj gemimiz Antalya açıklarında sondaja başladı. Şu Anda onun kardeşi geliyor. Aralık ayı içerisinde sularımıza girmiş olacak. Benzer teknik özelliklerde. Bu gemi de sıradan yılda 2 kez sondaj yapabiliyor. Bizim Doğu Akdeniz’de sismik çalışmalarımız 7-8 yıldır devam ediyordu. O çalışmaları analiz edip hangi alanda daha fazla hidrokarbon rezervi çıkabilir, bir mühendislik çalışması. Yığınlarca datayı tahlil etmek gerekiyor.”
“KARADENİZ’DE SONDAJLARA DEVAM EDECEĞİZ”
Fatih sondaj gemisinin 5 aylık meslek programı olduğunu dile getiren Dönmez, “Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde oradaki sondajımızı bitireceğiz. Deniz seviyesinden yaklaşık 5 bin 500-6 bin metre değin altında inmiş olacağız. Çünkü derin deniz orası. 2 bin 500 metre deniz derinliği, sonradan 3 bin metre de karada iniyoruz. Son derece teknolojik bir gemi. Dünyada benzer özelliklere sahip 5-6 gemi var. Onların 1 tanesine bizde. 2. gemi de benzer özelliklere sahip ona da iş programı yapıyoruz. Büyük ihtimalle Karadeniz’de sondajlara devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.
“MERSİN’DE SIĞ DENİZDE SONDAJIMIZI BAŞLATIYORUZ”
Sismik çalışmalarda erken havlu atmayacaklarını, bulana değin çalışmayı sürdüreceklerini, Pazartesi günü de Mersin’de sığ denizde sondaj başlatacaklarını vurgulayan Dönmez, sözlerini, “Her şey hazır. Orada da aramalarımıza devam edeceğiz. Karada arama sayılarını artırdık. Karada, denizde ne varsa bulacağız.” diye tamamladı.