Türk genetiğine uygun dermokozmetik mahsul üretimi planlanıyor

Türk genetiğine uygun dermokozmetik mahsul üretimi planlanıyor
Türk genetiğine uygun dermokozmetik mahsul üretimi planlanıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnsan Genom Projesi dahilinde yürütülen çalışmaların tıbbın öteki başlıkları kadar dermatolojik alanda da önemli veriler sunduğu ortaya çıktı. Altınbaş Ünivesitesi Öğretim Üyesi Dr. Akın Sevinç, üstünde çalıştıkları projeyle özel testlerle analiz edilen genlerin Türkiye’de dağılımını inceleyeceklerini ve elde edilecek verilerin Türk insanının gen yapısına uygun dermokozmetik ürünlerin üretimine imkân sağlayacağını söyledi.

Dr. Sevinç, insan moleküler genetiğinin sunmuş olduğu olanakları cilt sağlığını korumakta ve geliştirmekte kullanılabildiğini belirterek, “Deri sağlığında yük verilmesi gereken çoğu öğe var. Çünkü cildimiz diğer organlardan farklı olarak dış etmenlerle de aralıksız irtibat halinde. Cildimiz bulunduğumuz odanın sıcaklığından, neminden bile etkilenebiliyor. Biz bu nedenle cilt sağlığının korunmasının insan hayatını ve insan hayatının kalitesini belirlemekte fazla manâlı bir etmen olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Türk genetiğine uygun dermokozmetik ürün üretimi planlanıyor

Cildimizin işleyişini kalıtımsal olarak çözümleyeceğiz

Yaptığı çalışmaların Türk halkının kalıtımsal yapısına yerinde bir şekilde cilt sağlığını etkileyen genleri araştırmak olduğunu söyleyen Dr. Sevinç, “Cildimizin işleyişini kalıtımsal olarak çözümleyebileceğiz. Genetik burada bize çok güzel ipuçları sunuyor” biçiminde konuştu.

Fonksiyonları bilinen çoğu gen olduğunu dile getiren Dr. Mutluluk, “Bu genleri kullanarak deri yapımız ve sağlığımızla ilgili çok manâlı bilgiler elde edebiliyoruz. İpuçlarını sağlığımızla ilgili kullanmaya başladık. Son 1.5 yıldır biz bu bilgileri dermokozmetikte yani deri sağlığının geliştirilmesinde ve korunmasında kullanabiliyoruz” açıklamasını yaptı.

Türk genetiğine uygun dermokozmetik ürün üretimi planlanıyro

Cilt sağlığını korumak için çoğu anahtar sözcük var

Cilt sağlığını gözetmek için birçok anahtar sözcük elde edilebildiğini gösteren Dr. Mutluluk, genlerin çözümleme edilerek etki alanlarının araştırıldığını söyledi. Dr. Sevinç, “Güneş ışıklarına hassasiyet, cildin elastikiyeti, deri hassasiyeti, cildinizin kırışıklığa yatkınlığı gibi birçok alanda etkili oldukları tanıdık genleri analiz ederek cildinizin bu özelliklerini sunuyoruz. En önemli noktalardan bir her birine de korumak ve için emek harcadığımız, ürünler kullandığımız cildimizin nutrigenetik ihtiyacını belirlemektir. Yaptığımız çalışmalarla bu sistemdeki genleri inceleyerek bu mekanizmaların nasıl çalıştığını söyleyebiliyoruz bu sayede millet da bu mekanizmaların nasıl çalıştığını öğrenerek nasıl takviye yapacağını bulabilecekler. Bu da yıl içinde deri ve güzellik ürünlerine yapılan alım seçimlerini belirlemekte manâlı bir etken olacak” ifadelerini kullandı.

Türk genetiğine uygun dermokozmetik ürün üretimi planlanıyor

Basit bir testle size yerinde ürünü bulacaksınız

Üniversitede son 1 yıldır bu alanda projeler geliştirdiklerini ve kolay bir deneme ile sağlığa yerinde ürünlerin bulunabileceğini dile getiren Dr. Sevinç, “Yurt içinde ve yurt açık havada birçok özel sektörden kuruluşla da meslek birliği içerisinde bunu yapıyoruz. DNA tahlil alanında şu anda dünyanın en çok sayıda inceleme örneğini elde eden bir laboratuvarla meslek birliğimiz var. Bu iş birliği baştan sona yurt haricen geliştirilen bu testlerin Türk halkına uyarlanmasını sağlıyoruz. Cilt sağlığına özen gösterilmezse kanser ve bunun gibi çoğu hastalıkla karşısında karşıya kalınması zorunlu oluyor. Ağız içinden alınan minik bir sürüntü örneğiyle yapılan fazla kolay bir test. Bu sürüntü örneğinde epitel sürüntü hücreleri bulunuyor ve bu epitel hücrelerden DNA’larınız çıkartılarak DNA’nın içerisindeki genetik materyallerin içerisinde deri sağlığı ve yapısıyla ilişkisi, bilimsel yayınlarla gösterilmiş genler inceleniyor. Bireyin kendisine eşsiz genleri incelenerek bireyin deri hücrelerindeki kalıtımsal mekanizmaları ortaya konuluyor ve cilt sağlığı ve bakımıyla ilgili aldığınız ürünlerde nelere dikkat etmeniz gerektiği açığa çıkartılmış oluyor. Bu Nedenle test yanılmayla gidilen yöntemler yerine artık genetik bilginizi cilt sağlığınızı gözetmek ve geliştirmekte de kullanmanız muhtemel olabiliyor. Bunu yaparken cildimizi oluşturan hücreleri, hücrelerin içerisindeki ve dışarısındaki proteinleri ve bu proteinleri kodlayan genlerin incelenmesinin fazla manâlı olduğunu düşünüyorum. Artık genetik yapımız hepimizin kılavuzu gibi. Biz başvuru formu kılavuzumu çözüyoruz ve bu kılavuzun cildimizle, dermokozmetikle alakalı olan kısımlarından size hayatınızda kullanabileceğiniz çok güzel ürünler bulmanızı sağlıyoruz” diye bilgilendirdi.