Türk çelik şirketlerinden ABD’ye misilleme

Türk çelik şirketlerinden ABD'ye misilleme
Türk çelik şirketlerinden ABD'ye misilleme
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trump’ın Türkiye’den ithal edilen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergisi oranlarının iki katına çıkarılmasına karşın kararı, 13 Ağustos pazartesi günü itibariyle uygulamaya koyulacak.

Bu Vesile Ile ABD, öncelikle Türkiye’den bakanlara yaptırım açıklanmasının arkasında 1974’teki Kıbrıs Uzlaştırma Harekatı sonrası ilk kez Türkiye’ye karşısında idareli yaptırımları hayata geçirecek.

“DTÖ KURALLARINA AYKIRI”

DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’a konuşan Çelik Federasyonu Başkanı Namık Ekinci, ABD’nin yaptırım kararının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına tutarsız olduğunu vurgulayarak “Bu karara karşı Trump hükümetine ABD’de dava açmaya hazırlanıyoruz” dedi.

Türk çelik şirketlerinden ABD'ye misilleme

“ABD OLMASA DA OLUR”

DW Türkçe’ye konuşan Türkiye’nin en büyük çelik üreticilerinden biri olan Tosyalı Holding’in sahibi ve Türkiye Çelik Üreticileri Birliği Başkanı Fuat Tosyalı, “Ekonomimiz ve üretimimiz sadece ABD odaklı yok. Madem ABD bizimle ticaret gerçekleştirmek istemiyor, biz de diğer pazarlara yöneliriz. ABD bizim tek pazarımız yok” sözleriyle meydan okudu.

NIYET ASYA, AFRİKA VE LATİN AMERİKA

ABD’ye yapılan ihracatın ‘telafi edilemez’ bir büyüklükte olmadığını aktaran Tosyalı, “ABD göre alınacak her kararın bir gerekçeye dayandırılması lüzumlu. Bu idareli kararın gerekçesi nedir? Bu uygulamanın ABD’deki tüketiciler açısından da izah edilebilecek bir tarafı değil” diye konuştu.

ÇİB Idare Heyeti Başkanı Adnan Aslan da “Yeni dönemde ABD yerine Güneydoğu Asya, Batı Afrika, Orta ve Güney Amerika bölgelerine yoğunlaşacağız” dedi.