Tunus’ta Prens Muhammed’in ziyaretine yoğun tepki

Tunus'ta Prens Muhammed'in ziyaretine yoğun tepki
Tunus'ta Prens Muhammed'in ziyaretine yoğun tepki
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın çıktığı alan turu dahilinde, Arap Baharı’nın beşiği ve son kalesi Tunus’u ziyaret edeceği açıklamasının gerisinde, ülke siyasetinden, sivil toplumundan ve basınından yoğun tepki geldi.

“TUNUS’UN KİRLETİLMESİNE HAYIR”

Prens Muhammed’in ziyaretine tepki bildiren başlıca oluşumlardan, Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, başkentteki binası üstüne dev pankart açarak karşı çıktı. Suudi Arabistan geleneksel kıyafetindeki bir figür elinde motorlu testere ile arkadan görüntüsü resmedilen pankartta, “Devir toprağı Tunus’un kirletilmesine, hayır” yazısı yer aldı.

Sol partilerin bir araya geldiği ve mecliste 15 vekile sahip yaradılış Halkçı Cephe Sözcüsü Hama el-Hemami, Suudi prensin ziyaretini “Tunus halkına, devrimine ve prensiplerine karşısında bir kışkırtma biçiminde” niteledi.

“KATİL BİN SELMAN”

Benzer şekilde, Tunuslu milletvekili İmad ed-Daimi, bütçe görüşmeleri sırasında parlamentoda konuşmasında, “Katil Bin Selman, Tunus’a ne hoş geldin ne sefa getirdin” yazılmış döviz göstererek, Suudi Veliaht Bin Selman’ın ülkesini ziyaret etmesini istemediğini söyledi.

öte yandan, Tunuslu sivil toplum temsilcileri ve aktivistler, sosyal medya üzerinden Muhammed bin Selman’ın ziyaretinin planlandığı salı günü için protesto gösterisi çağrısı yaptı.

Tunus'ta Prens Muhammed'in ziyaretine yoğun tepki

Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkanı Naci Bağuri, ziyaret üzerine basına yaptığı açıklamada, “Kaşıkçı’nın kanı hemen şimdi kurumadı. Katil (Muhammed) Bin Selman, demokratik geçiş ülkesi Tunus’ta istenmiyor.” diye konuşmuştu.

Tunus’ta aktivist hukukçu bir avukat grubu Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın 27 Kasım’da gerçekleştirmesi planlanan Tunus ziyaretini alıkoymak için Tunus yargısına dava dilekçesi sunmuştu.

Tunus Gazeteciler Sendikası da aynı şekilde cumhurbaşkanına hitaben mektubunda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın, Tunus ziyaretiyle “kanlı sicilini aklamaya” çalıştığını iddia etmişti.