Ticaret Bakanlığından Örtülü Zam Yapan Firmalara Yoklama

Ticaret Bakanlığından Örtülü Zam Yapan Firmalara Yoklama
Ticaret Bakanlığından Örtülü Zam Yapan Firmalara Yoklama
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanlığı, son dönemde mali piyasalardaki geçici dalgalanmaları fırsat bilen bazı spekülatörlerin değişik ürün ve mahsul gruplarında arz-istek dengesiyle uyumsuz fiyat artışları yaptığı yönündeki duyumlar üzerine saha denetimlerini sıklaştırdı. Denetimler neticesinde bir takım esas mahsul gruplarında normalin üzerindefiyat artışları, bazılarında ise gramaj düşürülerek örtülü zam yapıldığı saptama edilirken, bakanlık kadar gerekli yönetimsel işlemler başlatıldı.

ÜRÜNLER DÖVİZDEN ETKİLENİYORMUŞ GİBİ ZAM YAPMIŞLAR

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bakanlık yetkilileri, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenleri tespit etmek amacıyla Türkiye genelinde bir fazla ilde dağıtılmış sektörlerde faaliyet bildiren iş yerlerini denetledi.

81 İLDE BENZEYEN ZAMANLI OPERASYON YAPILDI

81 ilde eş zamanlı denetimler dahilinde, Ankara’da Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal ve İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar’ın koordinasyonunda yiyecek, mobilya ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet belirten meslek yerlerine gidildi. Ekipler, fiyatlarda anlık yapılan değişimleri inceledi ve bu değişiklikler hakkında bilgi aldı.

NORMALİN ÜZERINDE FİYAT ARTIŞI GÖZLEMLENDİ

Yapılan denetimler neticesinde bir takım esas mahsul gruplarında normalin üzerinde fiyat artışları gözlemlendi. Hem bazı ürün gruplarında gramaj düşürülerek örtülü zam yapıldığı ve fiyat etiketi ile ambalajlarda mevzuata uygunsuzluk bulunduğu tespit edildi. Bakanlık kadar laf konusu uygulamalarla ilgili gerekli yönetimle ilgili işlemler başlatıldı.