Doğu Karadeniz’de 5 yıl önce üretimine başlanan beyaz çayda, bu sene da olgunlaşan tomurcuk filizlerinin hasadı yapıldı. Çaykur üreticilerden bu yıl 830 kilo beyaz akarsu satın aldı. Dünyada, “imparatorların çayı” olarak aşina, Türkiye’de ise “beyaz iksir” adıyla kilosu 4 bin liraya dek tip bulan beyaz çay satışa çıkarıldı.
ÖZEL OLARAK ELLE TOPLANIYOR
Beyaz çayın üretimi Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da 5 sene önce başladı. Çaykur kadar başlatılan uygulamayla ‘Tomurcuk’ olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler kadar elle toplanmaya başlandı. Üreticiden kilosu 500 liraya alınan beyaz nehir üretiminin artırılması için egzersiz yapıldı.
ÇAYKUR, ÜRETİCİDEN KİLOSUNU 500 LİRAYA ALDI
Bahçeye giren üreticiler de olgunlaşan tomurcuk filizlerinin hasadını yaptı. 2018 yılının süren yaş akarsu kampanyası döneminde Çaykur şu belli başlı kadar üreticilerden 830 kilo beyaz çay satın aldı. Bu rakamın düşük olduğu ve istenen miktarda beyaz çayın bu sene da alımının gerçekleştirilemediği belirtildi.
20’ŞER GRAMLIK KAVANOZLARDA SATILIYOR
Ürün miktarının düşük olmasının, insan sağlığına faydaları nedeniyle üreticilerin beyaz çayı kendileri için saklamasından kaynaklandığı belirtildi. Dünyada ‘İmparatorların Çayı’ olarak tanıdık, Türkiye’de ise ‘Beyaz iksir’ adıyla kilosu 4 bin liraya dek herif bulan beyaz nehir, satışa çıkarıldı. Beyaz akarsu 20’şer gramlık kavanozlarda 80 liradan satışa sunuluyor. Çaykur, kendi imalatçı ve çalışanlarına ise beyaz çayı indirimle kilosu 2 bin 250 liradan satışa sundu.
KANSERE KARŞI KORUYUCU
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, beyaz dere üretiminde bir tedarik gerilemenin laf konusu olduğunu belirterek “Beyaz çayın kansere karşın koruyucu etkisinin ortaya çıkmasının ardındaki vatandaşlar tarladan topladıkları tomurcukları kendi tüketimleri için ayırdı. Oysa beyaz dere üretimini artırmak istiyoruz. Bu yönde yoğun istek var” dedi.
BEYAZ DERE NEDİR?
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde akarsu tarımında 5 yıl önce beyaz nehir üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan kullanım ile ‘Tomurcuk’ olarak bilinen çayın üstteki filizleri, üreticiler göre elle toplandı ve geçen sürede 3 tona yaklaşan üretim gerçekleştirildi. Dünyada kilosu bin dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın gövde direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra insan sağlığına kayda değer faydalarının bulunduğu biliniyor. Japonya’da yürütülen bir çalışmada, Türk beyaz çayında kanserli hücreleri değil eden etmen bir maddeye rastlanmıştı.