Tasarım bebekler HIV tedavisinin çözümü mü olacak?

Tasarım bebekler HIV tedavisinin çözümü mü olacak?
Tasarım bebekler HIV tedavisinin çözümü mü olacak?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin ’de bir bilim insanı göre ortaya atılan genetiği değiştirilmiş birincil ikiz bebeklerin doğduğu iddiası, tasarım bebekleri yeniden gündeme getirdi.

Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, elde edilen embriyoların HIV hastalığına dayanıklılık kazandırıldığı ve herhangi klinik bir sorunun çözümüne yönelik olmadığının bildirildiği alıştırma hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

‘BU UYHULAMANIN DIĞER GENLERE DE YAPILABİLMESİ, SEVİNDİRİCİ’

Konu ile ilgili Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, “Bu konu zaten ara sıra gündeme geliyordu ve gelmeye de devam edecek. Yapılan açıklamada HIV ’I hücrelere sokan proteinin genleri oynanarak virüsün hücre içine girmesi engellenmiş. Bekleyip göreceğiz, yani bu doğduğu bahis edilen ikizler bakalım nelerle karşılaşacaklar ve tabii inşallah hastalığa hiç yakalanmazlar. Ama bu uygulamanın başarılı olup olmadığı, yani hayatın devamında nasıl bir etkide bulunacağı tartışma konusu. Bu başvuru bu gen ile yapıldı ise diğer klinik açıdan sorun oluşturma ihtimali olangenlere de yapılabilir, bu sevindirici” şeklinde konuştu.

‘BİZLERİ EN HEYECANLANDIRAN UYGULAMANIN DİGGER GENETİC GÖLGELER İLE İLİŞKİSİ’

Uygulamanın, herhangi bir klinik dışı uygulamaya aşinalık sağlamasının ana etik sorun olduğunu gösteren Ulucan, bu durumun tartışılır olduğunu belirterek, “Kaldı oysa bu bireyler, hayatları boyunca virus ile karşılaşmazlarsa zaten hasta olmayacaklar, yani yapılan bu uygulamanın başarılı olup olmadığı tartışılır. Burada bizleri en heyecanlandıran gelişme uygulanan bilimsel yaklaşımın digger genetic gölgelere de uygulanıp uygulanmayacağı” dedi.