Tarihi Ipek Yolu üzerinde yer alması dolayısıyla çok eski dönemlerden itibaren şehirde ticaretin merkezi konumunda yer alan Uzun Çarşı, merkez Antakya ilçesinde adeta ticaretin kalbinin attığı yer olarak anılıyor.
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen ve içerisinde han, hamam ve camilerin bulunduğu çarşı, öbür meslekleri içerisinde barındırıyor. Çarşıda bulunan 17. yüzyılda yapıldığı açıklanmış Kurşunlu Han, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
YÖREYE ÖZGÜ LEZZETLER
Yüzyıllardır şehirde yaşayanlara hizmet veren çarşıda defne sabunundan nar ekşisine, zeytin yağından meyan kökü şerbetine, künefeden tepsi kebabına değin yöreye özgü lezzet ve ürünlerini bulabilmek mümkün.
Yerli ve tanıdık olmayan turistlerin sık sık gidilen yer yerlerinden tarihi Uzun Çarşı, kent ekonomisinin az kalsın can damarı durumunda. Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki çarşıyı her gün binlerce birey ziyaret ediyor.
FARKLI DİN VE MEZHEPTEN ESNAF VAR
Uzun Çarşı Güzelleştirme Derneği Başkanı Hasan Ali Sevinç, yaptığı açıklamada, tarihi ve kültürel geçmişiyle Uzun Çarşı’nın Hatay için büyük tartı talep ettiğini söyledi.
Hasan Ali Sevinç, Evliya Çelebi dönemindeki bir takım bilgilere göre o dönemde çarşıda 300 esnafın bulunduğunu, bugün ise bu sayının 2 bini geçtiğini belirtti.
ZİYARETÇİ YOĞUNLUĞU
Çarşının değişik meslekleri içinde barındırdığını ifade eden Hasan Ali Sevinç, “Çarşımızda farklı dinlerden ve mezheplerden esnafımız var. Burası özellikle yaz aylarında fazla sayıda yerli ve tanıdık olmayan turist göre ziyaret ediliyor. Çarşımızda 3 han, 3 hamam ve camilerimiz var.” dedi.