Tarihe şahitlik eden çınarlar

Tarihe şahitlik eden çınarlar
Tarihe şahitlik eden çınarlar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adaleli köklere ve uzun ömre sahip olmasından nedeniyle Osmanlı’nın kuruluşunda en manâlı simgeler aralarında yer alan çınar ağaçları, birincil payitaht Bursa’nın dört bir tarafında tarihe şahitlik ediyor.

Kentin Yeşil Bursa olarak anılmasında manâlı yer tutan çınarlar, asırlara meydan okuyan ihtişamıyla görenleri hayran bırakıyor. Araştırmalar zarfında koruma altına alınan bin 201 anıt ağaçtan binini çınarlar oluşturuyor.

ILGI ODAĞI

Kentin amblem çınarlarının başında gelen Uludağ yolundaki 611 yaşındaki İnkaya Çınarı ile Uluabat Gölü’ne kıyı turistik Gölyazı Mahallesi’nde bulunan 750 yıllık Acıklı Çınar, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Tarihe tanıklık eden çınarlar

TİCARETİN KALBİ

Osmanlı’nın adeta tüm dönemine şahitlik eden, 53 metre yığın çapı ve 37 metre yüksekliği yer alan dünyaca meşhur İnkaya Çınarı, 13 asıl kol ve 10 metrelik cisim çevresiyle her sene fazla sayıda kişiyi gölgesinde ağırlıyor.

Geçen sene takriben 3 milyon kişinin ziyaret ettiği kentte, 700 yıldır ticaretin kalbi olarak nitelendirilen 450 dönümlük Hanlar Bölgesi’ndeki fazla sayıda yüzyıllık çınar yer alırken Kovukçınar, Eskicibaba Çınarı, Dua Çınarı, Altıparmak Çınarı, Yaycılar Pınarı Çınarı ile Müşkire Çınarı da yoğun alaka görüyor.

Tarihe tanıklık eden çınarlar