Tanıdık Olmayan yatırımcılar Karadeniz’den ev alıyor

Tanıdık Olmayan yatırımcılar Karadeniz'den ev alıyor
Tanıdık Olmayan yatırımcılar Karadeniz'den ev alıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Ayhan Taflan, dolarda yaşanan artışın tanıdık olmayan yatırımcıya yaradığını ve özellikle bölgeye turist olarak gelen Arap yatırımcıların önemli oranda ev alımına yöneldiğini söyledi.

YABANCI YATIRIMCI KÂRDA

Turizm sezonunun mayıs ayında başladığını hatırlatan Taflan, “Doların kuru o zamanlar 4 küsurlardaydı. Bugün baktığınızda ise 7 ’ye geldi. O zamanlar 300 bin TL değerindeki konutun dolar karşılığı adeta 73 bin dolardı. Yurttaş bunu bugün aynı şekilde 300 bin TL ’den almaya kalktığında takriben 42 bin dolara tekabül ediyor. Arada 31 bin dolar var. 31 bin doları da bugünkü kura vurduğumuzda takriben 215 bin TL yapıyor. Kime yarıyor bu? Natürel oysa yabancı yatırımcıya.” ifadelerini kullandı.

“EV ALACAKLAR ELİNİ TEZ TUTSUN”

“Elinde doları olan vatandaşlar da doların yeterince değerlendiğini düşünerek elindeki doları gayrimenkule çevirebilirler.” diyen Taflan, “Konut edinmek isteyen kişiler aradığı konutu bulduklarında eğer fakat birikimleri dolar ise şu zamanda kaçınılmaz fırsat yakalamış olurlar. Döviz kurlarındaki artış inşaatta kullanılan girdilerin fiyatlarını yükseltecek ve yeni konut imal etmek daha pahalı hale gelecektir. Daha pahalıya üretim edilen konut ise doğal olarak daha yüksek fiyata satılacaktır. Cumhurbaşkanımızın da talebi doğrultusunda döviz bozacak olan vatandaşlarımız bu dövizleri ekonomiye bu şekilde kazandırmış olacak.” diye konuştu.

Yabancı yatırımcılar Karadeniz'den ev alıyor

“ELİNİZİ ÇABUK TUTUN”

Döviz kurunda yaşanan artış, maliyetin kutup yukarıya içten sıçramasına neden olacağı gibi konut fiyatlarına ilerleyen süre içinde de zam yapılmasını mecburi ülkü geleceğini dile getiren Taflan, “İnşaat sektörünü negatif etkileyecek dolar artışı sebebi ile hammadde fiyatlarındaki artma konut fiyatlarına ilerde zam olarak yansıyacaktır. Döviz kurlarındaki hareketliliğin inşaat maliyetlerini etkileyeceği gibi, konut almayı düşünenlerin kurlarda meydana gelen çoğalma nedeniyle ev fiyatlarına yansımadan alım yapmalarını nasihat ediyoruz. Bundan dolayı ev alacak kişiler bu konuda ellerini çabuk tutmalıdırlar.” biçiminde konuştu.