Sinüzit nedir? Sinüzitten korunmak için neler yapılmalıdır?

Sinüzit nedir? Sinüzitten korunmak için neler yapılmalıdır?
Sinüzit nedir? Sinüzitten korunmak için neler yapılmalıdır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SİNÜZİTE BAĞLI BAŞ AĞRILARININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Her baş ağrısı sinüzit değildir. Ara Sıra migren ve gerilim tipi nörolojik baş ağrıları sinüzit ağrılarını taklit ederler. Çoğunlukla yüzün ön kısmında (Yanaklar, alın ve göz arkalarında) hissedilirler. Sabahları şiddetli olup gün içi azalma eğilimindedirler. Baş hareketleriyle bilhassa başı öne eğmekle artış olur. Isı değişiminden (Sıcak ortamdan soğuk ortama geçildiğinde) şiddetinde değiştirme olabilir. Öteki sinüzit semptomlarıyla (Burun akıntısı, tıkanma, yüzde basınç hissi…) beraber görülürler. Akut sinüzitler çare edilmediğinde daha kötü durumlara yol açabilir. Astım ataklarını tetikleyebilir. Uygun çare edilmediğinde kronik sinüzite yol açabilir.

Enfeksiyon beyin zarlarına ulaştığında menenjite sebep olabilir. İltihabi şart göze ulaştığında ise görme problemleri, göz hareket bozukluklarına neden olabilir. Bilhassa çocuklarda ortaya meydana çıkan orta kulak iltihaplarının en önemli etkenlerindendir.

SİNÜZİTTEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Grip ve nezle gibi üst solunum yolları enfeksiyonları azaltıldığında sinüzit gelişim riski azalır. Bu yüzden gripli insanlarla yakın temastan uzak durmak, el yıkamaya özen uygulamak dolayısıyla sinüzit gelişim riskini azaltır. Altta yatan alerjik problemler varsa çare edilmesi gerekir. Burun içini tahriş eden sigara gibi irritan kimyasallardan uzakta durmak enfeksiyon riskini azaltır. Oda havasını buhar makinaları kullanarak ıslatmak sinüzit gelişimini engellemede yardımcıdır.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavideki en önemli noktalardan birisi burun temizliğidir. Bu maksatla burun temizleme solüsyonları ve okyanus suları kullanılması fazla faydalıdır. Tedaviye asistan olması açısından burun açıcı sprey ve hap biçiminde ilaçlar doktorlar tarafından önerilir.

Her sinüzit enfeksiyonunda antibiyotik kullanılmaz. Virüs ve mantarlara alt sinüzitlerde antibiyotikler etkisizdir. Bakterilere tabi gelişen sinüzitin büyük kısmı antibiyotik kullanmadan beden direnci ile ortadan kalkar. Enfeksiyon şiddetli ve uzun süreli ise antibiyotik kullanımı önerilir. Altta yatan alerjik problemler varsa çare edilmelidir.

Sinüzit enfeksiyonlarının hap tedavisine yanıt vermediği durumda sinüzit ameliyatları yapılabilir. Bu ameliyatlarda burun içinden genel uyuşturma altında sinüs ağrıları açılarak hastaların şikayetleri düzeltilebilir.