Sindirimi zorlayan 7 gıda

Sindirimi zorlayan 7 gıda
Sindirimi zorlayan 7 gıda
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sindirim sistemi sorunlarından şikâyet etmeyen insan yok gibidir. Geleneklerimizde yeri fazla önemli olan varlıklı bayram sofralarının keyifsiz yanını da sonrasında artan bu şikâyetler oluşturuyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Meltem Ergün, bilhassa sindirim sorunları olanlarda bu şikâyetlerin artabileceğini belirterek, Kurban Bayramı’nda tüketirken uyarı edilmesi gereken yiyecekleri sıraladı…

kahve çikolata

Kahve, çikolata

Bayramların vazgeçilmezi olan kahve ve çikolata reflüyü tetikleyerek sindirimi zorlaştıran gıdaların başında geliyor. Bu besinlerin barındırdıkları bazı maddeler yemek yemek borusundaki daha aşağı ucu gevşettiği için reflü şikâyetlerinin artmasına niçin oluyor. Dolayısıyla bayram boyunca özellikle reflüye eğilimi olan şahısların bu ürünleri tüketirken dikkat etmesi gerekiyor. Ayrıca gece yatmadan önce yemek yememeğe özen uygulamak de şikâyetlerin teftiş altına alınmasını sağlayabiliyor.

süt

Süt ve sütlü tatlılar

Sütün içinde bulunan laktoz midede şişkinlik ve gaza neden olduğu için sindirimi şiddet olan besinler arasında yer alıyor. Özellikle toplumda yüzde 5-10 civarında bulunan süt şekeri intoleransına sahip grubun içinde yer alanların bu konuda daha dikkatli olmak gerekiyor. Zira laktoz, bu kişilerde mide sorunlarının yanına ishal gibi barsak problemlerine de niçin olabiliyor. Dolayısıyla böyle bir hassasiyeti olanların süt ve sütlü tatlılar yerine yoğurt, peynir ve laktozsuz süt ile kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaları öneriliyor.

acı biber

Acı kırmızı biber

Kırmızı acı biber, keza reflüyü tetiklediği, hem de hemoroitlerin artmasına niçin olduğu için tüketilirken dikkat edilmesi gereken ürünler aralarında yer alıyor. Ufak çapta hemoroidi olan bir kişide dahi, fazla acılı yemekler hemoroidin büyümesine, hatta kanamaya neden olabiliyor. bu nedenle bayramda kırmızı acı biberden uzak durmak ve kurban etlerini mümkün olduğunca az baharatlı hazırlamaya özen uygulamak gerekiyor.

gazlı içecek

Gazlı içecekler

Sindirimi rahatlatacağı düşüncesiyle bilhassa sıcak yaz günlerinde sofralarda yerini bölge gazlı içeceklerden uzaktan durulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Meltem Ergün, “Bu ürünler keza doğal değil, hem de sanılanın aksine sindirimi rahatlatmıyor, tersine bünyemizde gaz oluşumunu artırıyor. Özellikle yemekle birlikte içildiğinde şişkinlikle beraber reflünün de artmasına neden oluyor. Yalnızca şekerli içecekler değil soda tüketirken de dikkatli olmak gerekiyor. Tansiyonu olan kişilerin, içeriğindeki tuzdan dolayı soda tüketmemesi gerekiyor” diyor.

lahana yaprak

Lahana, yaprak ve türevleri

İçindeki yoğun selülozdan dolayı lahana ve yaprak hazmı en kuvvet besinler arasında yer alıyor. Bu ürünler hiçbir şekilde midede sindirilemiyor, sadece parçalanarak vücuttan atılıyor. Özellikle sindirim sorunu olan şahısların bu gıdaları pozitif tüketmesi durumunda kabızlık gelişebiliyor. Dolayısıyla lahana, yaprak gibi yiyecekleri tüketirken miktarına dikkatli olmak gerekiyor.

baklagil

Baklagiller

Baklagiller, etten daha sonra azami demir içeren yiyecekler arasında yer alıyor. böylece uzmanlar, bilhassa gelişim çağında baklagillerin tüketilmesini öneriyor. Oysa sindirim sistemi yavaş çalışan kişiler bu yiyecekleri kuvvet sindirebildiği için, tüketirken itinalı olmaları gerekiyor. Bilhassa akşam yemeklerinde tercih edilmemesi de yarar sağlıyor.

kızartma

Kızartmalar

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan kızartmalar bayram sofralarında da başköşede yerini alıyor. Ama besinler kızartıldığında hem sindirimi zorlaşıyor, ayrıca de bazı kimyasal maddelerin açığa çıkmasına niçin olabiliyor. bu nedenle besinleri kızartmak yerine, fırında ya da haşlayarak pişirmeyi tercih etmek gerekiyor.