Rusya ve Suriye’nin İdlib’e hava saldırıları sürüyor

Rusya ve Suriye'nin İdlib'e hava saldırıları sürüyor
Rusya ve Suriye'nin İdlib'e hava saldırıları sürüyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rus ve Suriye savaş uçakları, Cuma günü yapılan Rusya-İran-Türkiye zirvesinden mütareke anlaşması çıkmaması üzerine cumartesi günü ve dün de isyancıların elindeki son kale olan İdlib’e ve Hama kentine yoğun hava saldırılarını sürdürdüler.

Kent sakinleri ve kurtarma ekipleri Suriye askeri helikopterlerinin el Habit ve Abdin köylerine yaptığı varil bombası saldırısına minimum iki çocuğun öldüğünü, dokuz çocuğun yaralandığını ve 10’dan artı binanın imha olduğunu söylediler.

KÖYLERE BOMBARDIMAN

El Habit köyünden Abdullah Kasemsaid, minimum 15 helikopterin köyünü bombaladığını söyledi. Hama kentinin kuzeyindeki Kalat el Madik köyünde de en düşük beş kişinin öldüğü bildiriliyor.

Görgü tanıkları İdlib’in güneyinde yaşamış ailelerden yüzlercesinin saldırılara kasıt olan köylerinden kaçmaya çalıştıklarını söylediler.

Suriye ordusu varil bombası kullandığını yalanlıyor; oysa Birleşmiş Milletler araştırmacıları bu silahın Suriye ordusunda yaygın biçimde kullanıldığını belgelemişlerdi.

SALDIRI HEDEFİ SIĞINMACI KAMPLARI

Müttefikleri Rusya ve İran’ın desteğiyle Suriye, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib vilayeti ve çevresini isyancıların elinden geri olmak için bir süredir büyük bir saldırıya hazırlanıyordu. Bu bölgede Türkiye sınırına yakın yerlerde yerleşmiş olan siğinmaci kampları da var.

Rus jetlerinin ise Hama’nın kuzeyindeki Latamne ve Kafr Zeyta kasabalarının çevresini bombaladıkları bildiriliyor.

Üçlü zirvede, topyekun bir saldırıyı durduracak bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılamamıştı.

Türkiye ve Batılı ülkeler Rusya destekli bombardımanların Türkiye sınırındaki İdlib vilayetini hedef alması halinde fazla kan döküleceği uyarısı yapmışlardı.

Birleşik Milletler de topyekun bir saldırının on binlerce sivilin maruz kalacağı bir insani faciaya yol açacağı uyarısı yapmıştı.

SİVİL CAN KAYIPLARI ARTIYOR

Şu asıl kadar hava saldırıları üç milyon sivilin yaşadığı vilayetin büyük kentlerine yönelmedi. Bu nüfusun büyük bölümü, savaş boyunca başka bölgelerde süren çatışmalardan kaçarak buraya sığınmış olan insanlar.

Rusya, sivilleri yok, yalnızca el Kural bağlantılı radikal grupları vurduğunu söylüyor fakat muhalifler ve yerel insanlar son günlerdeki can kayıplarının çoğu sivil halktan olduğunu belirttiler.

Muhalifler, isyancıları teslim olmaya sıkmak için Rusya ve müttefiklerini hastaneleri ve sivil savunma merkezlerini hedef almakla suçluyor. Bölgede etkinlik gösteren ABD merkezli bir destek kuruluşu, son iki günde yapılan bombardımanlarda üç hastane ve sivil savunma merkezinin vurulduğunu ve “binlerce insanın tıbbi yardımdan mahrum kaldığını” bildirdi. Tıbbi Bakım ve Yardım Örgütleri (UOSSM) adlı kuruluşun başkanı Ghanem Tayra yaptığı yazılmış açıklamada, “Sağlık Durumu merkezlerine yapılan saldırıların arttığını görmek fazla can sıkıcı. Ülkenin bu kalabalık bölgesinde üç milyondan pozitif sivil var ve hepsinin hayatı tehdit aşağıda” dedi.